Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

A la Valenciana, l’aposta de l’esquerra pel ‘sorpasso’ al PP

Enric Bataller, Marta Sorlí, Rita Bosaho, Ricardo Sixto, Ángela Ballester, Joan Baldoví i Rosana Pastor en la presentació d`'A la valenciana'

Miguel Giménez

València —

A la Valenciana s’enfronta a una oportunitat històrica el pròxim 26J, fer el sorpasso al Partit Popular i confirmar una tendència que apunta que la coalició que formen Compromís, Podem i Esquerra Unida podria convertir-se en la primera força política a la Comunitat Valenciana. De moment, els últims sondejos apunten que la candidatura que encapçala Joan Baldoví continua per darrere del PP, encara que destalonant-la, com es podia comprovar en l’enquesta publicada pel CIS en vespres del començament de la campanya electoral.

Segons aqueix mateix estudi, la coalició valenciana estaria en condicions de disputar un escó per Castelló al Partit Popular, a què es podria afegir la baralla pel nou diputat que hi ha en lliça per la circumscripció de València, on la formació que lidera Isabel Bonig ha estat més esguitada per la corrupció en els últims mesos. L’esclat del cas Taula, amb la macrooperació policial que va acabar amb la detenció d’uns quants exalts càrrecs del PP valencià –entre ells l’omnipresent, en altre temps, Alfonso Rus–- arran de les irregularitats detectades en l’empresa pública de la Diputació Imelsa (refundada com a Divalterra) i la investigació judicial del presumpte blanqueig en el grup municipal, que ha acabat amb la imputació del partit i de nou dels deu edils populars a València, que també ha esguitat Rita Barberá, sens dubte poden beneficiar A la Valenciana a l’hora de guanyar aqueixa cursa.

A més, la inclusió d’Esquerra Unida en la candidatura també fa que les expectatives siguen millors que el mes de desembre passat. La llista que a València encapçalava Ricardo Sixto va obtenir al voltant de 110.000 vots (4,6%) en tota la Comunitat Valenciana, i a pesar d’això no van aconseguir representació. Com va reflectir en el míting del Cabanyal Joan Baldoví fa uns quants dies, aquesta vegada aquestes paperetes sí que sumaran (encara que no siga totes) a una candidatura molt més àmplia.

A més, el mateix Baldoví també ha guanyat pes en els últims temps, fet que l’ha dut a convertir-se en un dels líders més ben valorats segons el sondeig del CIS (en el míting del Cabanyal va ser, si no el que més, un dels més ovacionats, a l’altura de noms com Mónica Oltra o Íñigo Errejón). A això ha contribuït, sens dubte, l’actitud del candidat de la llista d’És el Moment (Compromís-Podem) en les negociacions passades entre els socialistes i la formació de Pablo Iglesias per a intentar formar un govern que tinguera Pedro Sánchez com a president. És més, va ser el mateix Baldoví el que, en un últim intent per evitar una altra convocatòria electoral, va impulsar el fallit Acord del Prado.

El rival a batre?

El rival a batre?Des de la resta de les forces, com es va poder comprovar en el debat organitzat per Radio Valencia i que van protagonitzar els quatre número u per València al Congrés –Elena Bastidas (PP), Ana Botella (PSOE), Toni Cantó (Ciutadans) i el mateix Baldoví–, tenen clar que el rival a batre, el que continua creixent, és la candidatura en clau valenciana que formen els tres partits a l’esquerra del PSPV. La cita organitzada per la Cadena Ser va acabar esdevenint un ‘tots contra Baldoví’.

Diumenge que ve 26 eixirem de dubtes, però tenint en compte les inèrcies, les enquestes (Compromís sempre ha superat les expectatives que li auguraven els sondejos, cosa que també va succeir el mes de desembre passat amb la candidatura que va formar amb Podem, quan l’enquesta del CIS llavors atorgava a És el Moment set escons, dos menys dels que finalment van aconseguir en les urnes) i les sensacions, no seria gens estrany que A la valenciana posara fi a una hegemonia electoral del Partit Popular que ja dura dues dècades.

Etiquetas
stats