Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig exigeix inversions sense “trampes” per al Corredor Mediterrani i la xarxa valenciana de Rodalies

Una càmera enfoca al president Ximo Puig mentre intervé en les Corts

EFE

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dijous a reclamar al Govern inversions sense “trampes” en grans infraestructures ferroviàries com el Corredor Mediterrani, però també la xarxa de Rodalies, on ha demanat que es transferisquen les competències o s'executen les obres pendents.

En resposta a una pregunta del portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, sobre les inversions de l'Estat a la Comunitat, Puig ha assegurat que el dèficit inversor que pateix aquesta autonomia “no té una explicació raonable”, cosa que, segons ha dit, tothom reconeix però a l'hora de la veritat, “ni cas”.

Puig ha defensat la importància que té el Corredor Mediterrani no solament per al Mediterrani, sinó també per al conjunt d'Espanya i per a Europa i ha instat al Govern central a “complir d'una vegada” amb aquesta infraestructura i a “no fer trampes”.

El president ha anunciat que ha sigut nomenat pel Comitè de les Regions de la Unió Europea ponent del dictamen sobre infraestructures de connexió europees, en concret sobre els eixos ferroviaris, un document que, segons ha dit, fixarà la posició de les regions sobre aquesta matèria davant la Comissió Europea.

El valencià, “minoritzat i discriminat”

El cap del Consell també ha reivindicat que el valencià és “una llengua espanyola i mereix el suport del Govern d'Espanya”, i ha preguntat què pensa fer el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, per a recolzar les llengües oficials d'Espanya. Puig s'ha pronunciat així en resposta a la portaveu del PP, Isabel Bonig, qui li ha preguntat “què pensa fer per a garantir la llibertat dels valencians” i li ha instat a ser “valent” i a derogar el decret del plurilingüisme, que la portaveu popular ha qualificat de “xantatge lingüístic”.

El president ha manifestat que si el ministre d'Educació “està preocupat per la discriminació lingüística, benvingut, som-hi”, i li ha recordat que, a la Comunitat Valenciana, la llengua que ha estat “minoritzada i discriminada ha sigut el valencià”.

Bonig ha considerat que el decret sobre plurilingüisme va a ser un “referent negatiu”, perquè és “limitatiu” de les llibertats i els drets, i ha anunciat que hauran d'anar a Europa “per a defensar la llibertat dels ciutadans valencians”.

“Treballar honradament”

Ximo Puig ha reivindicat que l'actual Consell no ha “vingut a col·locar a ningú”, sinó a “treballar honradament” per millorar les oportunitats dels ciutadans, per a açò necessiten, “evidentment”, equips. Responia així el president al portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, qui ha acusat al Govern valencià de practicar la “vella política” i de dedicar-se a cercar “acomodament als seus amics”.

El president ha manifestat que en el seu Consell “es poden cometre errors”, però ha sostingut que “ni ningú fica la mà en el calaix, ni ningú vol amagar res”, i ha destacat l'avanç que suposa tenir un Executiu “estable, honrat”, que dialoga amb tots i que no propicia “que cada setmana hi haja un escàndol”.

Segons ha assegurat Puig, tant el Consell, com les Corts i el conjunt de la societat valenciana han avançat en el camí “absolutament imprescindible” per a tornar a vincular la política a la ciutadania.

Etiquetas
stats