Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig i Susana Díaz exigeixen l'harmonització fiscal entre autonomies i un repartiment equitatiu en la reducció del dèficit

La presidenta andalusa, Susana Díaz, amb el president valencià, Ximo Puig

eldiariocv / EFE

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha proposat aquest diumenge vuit criteris per al nou model de finançament autonòmic, com que incloga l'harmonització fiscal entre autonomies i repartisca de forma equitativa l'esforç per a reduir el dèficit.

A més, han reclamat un pacte d'Estat contra la violència masclista, que estiga consensuat en un màxim de quatre mesos i que el Corredor Mediterrani dispose com més prompte millor de les inversions necessàries, atès que és una infraestructura “imprescindible” en el desenvolupament econòmic d'Espanya.

Tots dos presidents autonòmics s'han pronunciat així en declaracions als periodistes després de reunir-se en el Palau de la Generalitat i abans d'assistir en la localitat valenciana de Mislata al Dia d'Andalusia que organitza la Federació d'Entitats Andaluses de la Comunitat Valenciana.

Tant Puig com Díaz han mostrat la seua preocupació pel desenvolupament dels treballs del comitè d'experts sobre el finançament autonòmic i han insistit en la necessitat d'un model que garantisca a tots els ciutadans la prestació dels serveis públics en condicions d'igualtat i amb qualitat.

Els objectius marcats

Així, Comunitat Valenciana i Andalusia insisteixen que la reforma del finançament “no ha d'abordar-se com un debat de territoris” al mateix temps que reclamen més recursos per a despesa social (educació, sanitat i dependència), on existeix una “evident insuficiència de recursos estructural” i en els quals s'ha de proporcionar estabilitat ja que són “pilars de l'Estat de Benestar”.

D'igual manera, apunta el document que el nou model ha de proporcionar finançament suficient perquè les comunitats autònomes puguen prestar els serveis públics dels quals són responsables, al mateix temps que s'equipare en recursos a les diferents regions: “És una reivindicació d'equitat”.

També exigeixen l'aplicació efectiva del principi de lleialtat institucional entre administracions (Estat i comunitats autònomes), amb el desenvolupament d'un procés d'harmonització fiscal: “El nou model ha de ser senzill, transparent, predictible i, per tant, permetre la planificació a mitjà i llarg termini, la qual cosa coadjuvarà a una millor consolidació fiscal en les CCAA”.

Ambdues comunitats insten al Govern a “repartir equitativament els esforços” de cara al compliment dels objectius de dèficit: “Durant els últims cinc anys la contribució a l'esforç de reducció de la despesa pública de les diferents administracions ha sigut molt desigual i en absolut proporcional als seus pesos respectius en la despesa pública”.

Finalment, criden l'atenció sobre la necessitat d'abordar la problemàtica derivada dels dèficits pressupostaris generats per l'infrafinançament autonòmic, particularment en el període 2002-2017, “que s'han traduït en un nivell de deute que amenaça la viabilitat financera de la totalitat de Comunitats Autònomes de règim comú”.

Etiquetas
stats