Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Ximo Puig proposa que les comunitats forals aporten al fons de solidaritat per compensar el finançament

El president Ximo Puig en les Corts Valencianes

Laura Martínez

València —

Enmig d’un tens debat sobre l’actualització de la qüestionada quota basca i l’anunci del Ministeri de posposar la reforma del sistema de finançament, el president de la Generalitat ha llançat una proposta que busca un equilibri entre autonomies.

Ximo Puig, president socialista, planteja que les comunitats forals aporten a un fons de solidaritat, que hauria de preveure’s en aquest sistema, de manera que es garantisca la igualtat en les comunitats.

A la Comunitat Valenciana contínua l’enuig per l’anunci del Ministeri d’Hisenda de posposar la reforma del sistema de finançament autonòmic. La sessió de control al president de la Generalitat ha tractat fonamentalment aquesta qüestió, atesa la gravetat que implica per a aquesta Administració, que perd 1.300 milions anuals per aquest sistema.

Puig ha manifestat el seu descontentament amb la decisió de Cristóbal Montoro i ha considerat que, si no s’aprova el nou model, “la paraula de Rajoy i Montoro no val gens”.

El cap del Consell també ha instat el parlament valencià a acordar una declaració institucional amb el suport de tots els grups per a exigir al Govern de Mariano Rajoy que complisca el compromís de tenir aprovat el nou model de finançament “abans d’acabar el 2017”.

El president ha considerat que la manifestació del 18N a València pel finançament just va demostrar “la gran maduresa del poble valencià” i es va desenvolupar “sense insults, res a veure amb altres manifestacions que hem vist fa poc” i ha incidit que els valencians només volen tenir el “tracte just” que es mereixen.

“Ens estem jugant l’Estat del Benestar, el futur”, ha subratllat Puig, que ha lamentat que durant molt de temps la Comunitat ha estat “invisible” i ara està eixint d’aqueixa invisibilitat, encara que ha lamentat que, per exemple, TVE no es referira a la manifestació com sí que van fer algunes televisions privades i a pesar d’haver donat el dissabte anterior la veu a “una persona vinculada a l’extrema dreta valenciana”. Segons ha dit, el que li preocupa especialment és “la recentralització que ens ve” i que “s’està aprofitant el problema territorial per a una altra cosa”.

Etiquetas
stats