Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El tripartit tanca files entorn de l’Acord del Botànic després del 20D

El president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mònica Oltra, atenen els mitjans en les Corts

Adolf Beltran

València —

“No demanarem entrar-hi”, ha dit contundentment Antonio Montiel, líder de Podem a la Comunitat Valenciana, sobre una eventual entrada de consellers d’aqueixa formació en el Consell després de les eleccions generals del diumenge passat. “Sempre hem parlat que no estem ací per les butaques”, ha comentat Montiel, que ha posat l’Acord del Botànic, pel qual el seu grup dóna suport parlamentari al Govern autonòmic que presideix Ximo Puig, com a exemple de l’“entesa” que ha de produir-se en la política espanyola en un escenari de gran pluralitat.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ha aprofitat també els corredors de les Corts Valencianes, on es debat aquesta setmana la Llei d’acompanyament i els pressupostos autonòmics del 2016, per a descartar qualsevol gest de desestabilització del Govern valencià. L’emergència de la coalició de Compromís amb Podem –que ha avançat els socialistes i s’ha situat com a segona força política valenciana el 20 de desembre–, té efectes en el Congrés, ha indicat Oltra, on hi haurà “un grup valencià potent”, però no sobre la Generalitat. Encara que “és viu en el contingut”, ha assegurat la líder de Compromís, “el del Botànic és un pacte per a quatre anys”. Oltra ha estat concisa davant de la pregunta de si està en condicions de garantir que no buscarà rellevar el socialista Ximo Puig com a president i ha respost: “Sí”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, que ha vist superat el PSPV-PSOE per Compromís-Podemos en les tres circumscripcions valencianes, ha sostingut que “l’esquerra és molt més plural que la dreta” i ha afegit que “el Govern valencià gaudeix de bona salut”. Segons Ximo Puig, a Espanya, després de les eleccions del diumenge, s’ha obert “un escenari nou”. I ha afegit sobre la manera de moure’s en aqueix escenari: “Com ací, ha de passar pel diàleg”. El també secretari general del PSPV-PSOE ha rebutjat clarament que el PSOE, liderat per Pedro Sánchez, puga facilitar, ni amb la seua abstenció, un govern del PP. “No seria raonable”.

Segons la dirigent del PP valencià, Isabel Bonig, no obstant això, les eleccions generals sí que tindran conseqüències negatives sobre el Consell perquè l’ascens de Compromís-Podemos li farà “perdre la centralitat” i l’introduirà en un procés de “radicalització”. Bonig ha extrapolat a unes eventuals eleccions autonòmiques els resultats de les generals, en què el seu partit s’ha deixat nou diputats i 21 punts percentuals en relació amb els comicis del 2001, i ha assegurat que el PP tindria juntament amb Ciutadans “majoria absoluta”.

La dirigent d’aquest últim partit, Carolina Punset, ha considerat poc rellevant la possibilitat que Podem s’incorporara amb el PSPV-PSOE i Compromís al Consell. “Tant se val”, ha dit. “Podem actua de facto com si estiguera en el Govern valencià i li fixa l’agenda des de fora”.

Etiquetas
stats