Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El valencià serà la llengua d'ús habitual de la Generalitat

Imagen de la reunión de la Comisión Interdepartamental presidida por Vicent Marzà

Toni Cuquerella

València —

“El valencià és un patrimoni molt valuós que tenim el deure preservar i que, a més, constitueix la porta d'entrada a l'aprenentatge d'altres llengües”. Així ho manifestava el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà (Compromís) després de la reunió de la Comissió Interdepartamental per a l'Aplicació de l'Ús del Valencià. Es tracta de fer del valencià una llengua d'ús habitual de l'administració valenciana, foment que el conseller assegura que “busca l'equilibri entre les dues llengües oficials”.

Així, la nova política lingüística de la Generalitat fomentarà que el valencià siga la llengua d'ús habitual en les comunicacions internes entre els òrgans i unitats administratives de les conselleries, a més de les comunicacions externes amb altres institucions dins de l'àmbit lingüístic propi.

Però per a facilitar aquest ús del valencià la comissió també ha estipulat que el foment de la llengua pròpia es complementarà amb mesures com l'elaboració d'una guia d'usos lingüístics i l'organització d'un pla d'acompanyament per als empleats públics. Així es facilitarà als funcionaris una sèrie de recursos i activitats formatives per a conèixer el valencià. No obstant açò es destaca també des de la conselleria que tant la nova política lingüística com les mesures complementàries, s'implantaran en l'administració de manera gradual i progressiva.

El conseller Marzà ha explicat que “cada vegada hi ha més gent que entén i parla la nostra llengua, però difícilment podem donar-li una continuïtat a la promoció del valencià si no comencem per casa nostra, impulsant el seu ús a l'administració”.

Ajuntament de València

Aquest foment del valencià de l'administració també s'està aplicant en l'Ajuntament de València des de l'anunci que es va fer en el passat mes de setembre. En la capital aquest foment es farà amb el reimpuls del Gabinet de Normalització Lingüística que també elabora un estudi sobre la situació de l'ús del valencià en l'administració local.

Aquesta normalització del valencià es basa en el reglament aprovat en 1996, durant el govern de Rita Barberá (PP) i el suport de la resta de partits, però que no es va aplicar. En ell s'assenyala que tot el personal de l'Ajuntament procurarà usar preferentment el valencià en les seues comunicacions orals de treball amb qualsevol funcionari o empleat públic, amb la resta d'administracions valencianes i en les sessions dels òrgans de govern i altres òrgans complementaris.

Respecte a l'àmbit escrit, tots els acords que adopte l'Ajuntament de València es redactaran preferentment en valencià, així com les actes de les sessions de Ple o de qualsevol òrgan de l'Ajuntament, les convocatòries, ordres del dia, actes i altres escrits, segons preveu el mateix Reglament.

Etiquetas
stats