Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge processa el pròfug d’Emarsa pel saqueig de la depuradora

L’expresident d’Emarsa, exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises, Enrique Crespo, del PP, testifica davant del jutge.

elDiariocv

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha dictat la interlocutòria que transforma les diligències prèvies en procediment abreujat, posa fi a la instrucció suplementària i processa l’empresari José Ignacio Roca Samper en la peça principal del cas Emarsa pels delictes de malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la jutgessa conclou que hi ha indicis de la presumpta participació de Roca “com a administrador de les diferents mercantils constituïdes ex professo per al fi pretés, dissenyant i executant de manera continuada amb els altres investigats un pla d’actuació amb la finalitat d’obtenir, tots ells, un benefici patrimonial il·lícit a costa dels fons públics” assignats a Emarsa per a l’explotació de la depuradora situada a Pinedo “mitjançant la interposició de manera artificiosa de diferents mercantils”.

La interlocutòria, que deixa el cas preparat per al judici, assenyala que “entre el 2005 i el 2010 Emarsa va rebre factures de distintes mercantils (Etwas, Erwinin, Zonday, Printergreen, Notec) per la gestió de llots i desbastos, bé per serveis que no es van prestar en absolut, bé per serveis realment prestats per altres mercantils (Adogs, Trabisa) a preu de mercat, però que, mitjançant l’artificiosa interposició en la facturació d’aquelles, van ser cobrats a l’empresa pública a preus molt superiors als existents en un mercat normal”.

La instructora considera que Roca va actuar en connivència amb els directius de la companyia pública i va interposar les seues empreses, que no tenien mitjans humans, materials i financers per a desplegar cap activitat econòmica en la cadena de facturació de llots i desbastos entre els anys 2005 i 2010 per incrementar artificiosament el valor de les faenes dutes a terme.

El jutge dóna ara un termini de deu dies a les acusacions perquè sol·liciten l’obertura de judici oral i formulen els seus escrits d’acusació; en aquest tràmit, poden demanar també el sobreseïment de la causa o, de manera excepcional, la pràctica de més diligències.

En crida i cerca des del 2012

L’investigat estava fugit de la justícia des del principi de la investigació i va ser detingut a Moldàvia. La seua extradició es va dur a terme el 15 d’abril. Tres dies després, la jutgessa, a petició de la Fiscalia, a la qual es van adherir totes les acusacions, va acordar presó provisional comunicada sense fiança.

La instructora va tenir en compte la falta d’arrelament a Espanya de l’imputat així com també la seua habilitat per a moure’s a l’estranger i la possibilitat d’intentar destruir proves o influir en testimonis abans de la celebració del judici.

Jorge Ignacio Roca Samper va estar en crida i cerca des del gener del 2012; va ser arrestat a la República de Moldàvia el juliol passat, tres mesos abans que començara el judici per delictes contra els altres 24 acusats de dissenyar i participar d’un entramat empresarial que durant almenys sis anys (entre el 2004 i el 2010) va detraure més de 23 milions d’euros de fons públics de l’Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals (Emarsa).

Roca, imputat en la causa que investiga les irregularitats en la gestió de la depuradora de Pinedo des del març del 2011, ha estat en parador ignorat durant tota la instrucció. El gener del 2012, el magistrat instructor va ampliar la imputació que es dirigia contra ell amb nous fets i delictes i uns dies després, el 9 de gener, va dictar ordre de cerca i detenció internacional.

La vista oral per la peça principal, que inicialment s’havia de celebrar en l’Audiència Provincial de València en absència seua el 2 de novembre passat, es va suspendre després que fóra detingut a Moldàvia. La Secció 1a va acordar tornar la causa al Jutjat número 15 per a practicar una instrucció complementària quan el pròfug fóra extradit, instrucció que ara es dóna per tancada.

En la peça principal del cas Emarsa, el judici de la qual va quedar en suspens arran de la detenció de l’empresari hui empresonat, estan acusats per delictes de malversació de cabals públics, suborn, blanqueig, prevaricació administrativa i falsedat en document mercantil, exdirectius d’Emarsa, d’Emshi (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), d’Epsar (Entitat Pública de Sanejaments Residuals) i uns quants empresaris.

Roca està també processat en la peça separada número 6 per delicte contra la Hisenda Pública. La jutgessa, després de fer una instrucció suplementària, conclou que va emetre factures per import de 667.300 euros que no responien a cap servei i va afavorir amb això que l’empresa contra la qual girava aqueixes factures defraudara més de 251.000 euros.

Etiquetas
stats