Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

“La sanitat pública valenciana és líder internacional en el tractament contra el càncer”

El doctor Carlos Camps.

Carlos Navarro Castelló

“La Comunitat Valenciana és líder nacional i internacional amb metges destacats en la xarxa pública que tenen molt de suport a escala científica en totes les modalitats de l’oncologia”.

D’aquesta manera ha valorat el responsable d’oncologia mèdica i del laboratori oncomolecular de l’Hospital General, Carlos Camps, els serveis d’oncologia dels diferents hospitals públics valencians, que són “líders en detecció precoç de càncer de mama i de còlon”.

Precisament, la Conselleria de Sanitat acaba d’aprovar la licitació del servei d’oncologia concertada amb l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) per un import anual pressupostat de 53,78 milions d’euros, en què la novetat principal serà que els metges de la xarxa pública tindran l’última paraula sobre els pacients que hauran de ser tractats a l’IVO o als centres públics, depenent de cada cas.

Segons Camps, “cada any es diagnostiquen a Espanya 250.000 casos nous de càncer, un 10% a la Comunitat Valenciana, una xifra molt alta tenint en compte que també cal atendre els casos diagnosticats; només a l’Hospital General s’atenen 2.300 casos nous l’any al servei d’oncologia”.

En aquest sentit, “la Comunitat disposa de 23 hospitals amb serveis i unitats d’oncologia i gràcies al treball en xarxa tots els centres hospitalaris, fins i tot els més menuts, podran aprofitar els recursos tecnològics i humans dels hospitals de referència”, ha assegurat el també professor de medicina de la Universitat de València.

Així doncs, com a exemple, ha explicat que “l’últim a incorporar una plaça d’oncologia ha estat l’Hospital de Requena, que treballarà en xarxa amb l’Hospital General de València, de manera que els pacients es puguen desplaçar com menys millor”.

I és que “en els últims 15 o 20 anys s’ha duplicat la incidència del càncer i un 35% dels casos estan relacionats amb els hàbits de vida, el tabac, l’obesitat i el sedentarisme”.

Segons Camps, però, la causa principal d’aquest increment és l’augment de l’esperança de vida: “Cada vegada vivim més i el càncer té un component degeneratiu, és una fallada dels mecanismes de reparació del nostre organisme”.

Tanmateix, descarta que els camps electromagnètics i les noves tecnologies tinguen cap relació amb aquest augment. Sobre aquest punt, ha assegurat que “s’ha fet un estudi en el camp de la telefonia mòbil i no s’ha demostrat que hi haja cap relació”.

Així doncs, per a poder respondre a aquesta situació cal “una xarxa sanitària que es preocupe pels hàbits de vida, per la detecció precoç i per la incorporació de nous coneixements moleculars”.

Camps ha explicat que “gràcies a aquesta innovació la biologia molecular permet classificar i tractar millor el càncer en una nova oncologia que es denomina medicina de precisió; mitjançant l’anàlisi molecular dels tumors en coneixem els punts més dèbils i podem donar les medecines més específiques per a aquestes alteracions”.

D’aquesta manera, “tot això es completa amb el que es denomina biòpsia líquida, que és l’estudi de les alteracions moleculars en la sang”.

Camps ha destacat que, gràcies a la tecnologia en biologia molecular, se’n van descobrint formes noves: “Abans, d’un càncer de pulmó en coneixíem quatre tipus; ara, més de 20, que requereixen tractaments diferents”.

Per aquest motiu, ha insistit, “és molt important accedir a un bon diagnòstic molecular, cosa que no és gens senzilla, i s’ha de fer en laboratoris ben dotats i amb personal amb experiència; és impossible incloure’ls en tots els hospitals; d’ací ve la importància del treball en xarxa”.

A més, es va començant a implementar en tots els hospitals un protocol que es va instaurar per primera vegada a l’Hospital General el 2007 basat en un circuit de diagnòstic ràpid del càncer de mama.

Segons Camps, “davant de qualsevol sospita de la presència d’un tumor, el metge d’atenció primària pot remetre el pacient a l’especialista, que l’atendrà en menys de 48 hores i li dirà si es tracta de càncer o no; pel General han passat en 10 anys 4.000 pacients amb casos sospitosos i en menys de 48 hores els han confirmat el diagnòstic”.

D’aquests casos, se’n van confirmar com a càncer un 25%: “És molt important, perquè el tractament tinga èxit, aquesta rapidesa en la confirmació del diagnòstic i, si el resultat és negatiu, també és important per a la tranquil·litat de les famílies i els pacients”.

Pel que fa a l’èxit dels tractaments, Camps ha comentat que a escala global el 55% dels pacients es curen per complet, encara que els percentatges varien molt segons el tipus de càncer: “En el cas del càncer de mama el 85% dels malalts es curen, en el de còlon es curen el 70% dels pacients i en el de pulmó un 10%”.

Quant a la quimioteràpia, ha assegurat que “es continua usant, però el camí va dirigit a altres tractaments més eficaços i menys tòxics”.

Sobre els tractaments nous, el responsable d’oncologia de l’Hospital General ha explicat que es treballa “en el camp de la immunoteràpia i de les alteracions moleculars, amb resultats molt positius; s’hi ha incorporat més de 45 medicaments nous en els últims anys, per això és tan important ser atesos per centres amb un alt nivell d’investigació, fet que dóna suport novament al treball en xarxa”.

Finalment, Camps ha insistit en el fet que “l’oncologia de la Comunitat Valenciana compta amb un gran nombre d’investigadors de gran prestigi nacional i internacional en la seua xarxa assistencial”.

Etiquetas
stats