Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La unanimitat davant dels pressupostos de Rajoy es trenca abans de començar

Diputados y senadores valencianos reunidos en las Corts con el presidente de la cámara, Enric Morera

Laura Martínez

El front valencià contra els pressupostos generals de l’Estat (PGE) s’ha desintegrat a l’instant d’articular-se. Ni el PP ni una part de Ciutadans han acudit a l’acte convocat pel president de les Corts, Enric Morera, per rebutjar els comptes públics pel fet de “marginar” la Comunitat Valenciana i buscar una solució.

De la formació taronja només hi ha acudit Alexis Marí en les seues últimes hores com a portaveu, ja que ha estat sancionat per aquesta posició, acompanyat dels diputats autonòmics David de Miguel, Alberto García i Domingo Rojo. Tampoc hi ha acudit el president de la Generalitat, Ximo Puig, que si que ha anat després a l’acte per la diada de les Corts.

Per part del PSPV-PSOE, Podem, Compromís i Esquerra Unida, sí que hi han acudit representants en el Congrés i el Senat com Jordi Navarrete, Rosana Pastor, Ciprià Císcar, Marta Sorlí, Joan Lerma… I també representants municipals, que han eixit a les portes dels seus ajuntaments a reivindicar unes inversions que s’equiparen al pes poblacional i un nou sistema de finançament.

Durant la reunió, els representants han acordat aquest dimarts crear una comissió d’experts sobre les inversions territorialitzades (semblant a la que hi ha per al sistema de finançament), i demanar una reunió amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per a expressar-li el seu malestar pel tracte als valencians i presentar esmenes conjuntes o pactar-ne el contingut per a presentar-les en el Congrés.

Pel que fa a les intervencions, ha destacat notablement la d’Alexis Marí, que ha desafiat la direcció nacional anant a aquest acte. El seu relleu es va anunciar aquest dilluns des de la direcció nacional del partit, però encara no s’ha formalitzat. Marí ha criticat l’absència de diversos companys del seu grup en aquest acte en què es defensa el que és “just” davant d’uns pressupostos que “fan pudor de clientelisme, de negació de drets i emanen desigualtat”. “Els signa el senyor del ‘Luis, sé fuerte’, que fa vergonya. I qui aplaudeix això encara té menys vergonya”, ha criticat entre aplaudiments de la resta dels grups.

L’absència del PP, encara que ja avisada, ha estat criticada per la resta dels grups, que ho han considerat una ruptura de la unitat d’acció pactada per a bregar per un tracte millor als valencians pel Govern de Mariano Rajoy. “Quan de Madrid els estiren les orelles, abandonen els compromisos. La independència per a defensar la Comunitat Valenciana és imprescindible”, ha assenyalat el síndic de Podem, Antonio Montiel. De la seua banda, Fran Ferri, portaveu de Compromís, s’ha preguntat on estan els representants valencians del PP com Elena Bastidas, Isabel Bonig, o el de Cs Toni Cantó, una vegada acabada la campanya electoral. “Aquest Govern ens menysprea, ens discrimina, no ens representa i no mereix continuar”, ha assenyalat.

Des dels ajuntaments de tota la Comunitat s’han sumat a aquesta reivindicació. Alguns diputats com Mireia Mollà (Compromís) han carregat contra “la hipocresia i la incoherència del Partit Popular i Cs per defensar uns pressupostos que són un insult, però que demostren al capdavall qui està per la defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana”. “Hui quedarà patent qui defensa què i a qui”, ha sentenciat.

Etiquetas
stats