Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament de València es planta i emplaça les Falles a decidir si volen funcionar al marge

El president de Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, en una assemblea

Carlos Navarro Castelló

València —

Les últimes polèmiques en el món faller i la negativa d’una de les entitats més representatives de les comissions falleres, com és la Interagrupació de Falles, a reunir-se amb l’alcalde de València aquest mateix dimarts per a tractar-les, ha precipitat un envit que quasi ningú en el món de la festa esperava.

El regidor de Cultura Festiva i president de Junta de Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha anunciat aquest dimarts que delega la conducció dels òrgans de l’entitat, en concret, de l’Assemblea de Presidents i el ple, en el vicepresident primer, Javier Tejero.

L’edil, no obstant això, continuarà exercint el seu càrrec, encara que en un segon pla amb l’objectiu d’“evitar la politització de la festa”. Al mateix temps, ha anunciat la convocatòria d’una Assemblea Extraordinària de Presidents després de l’estiu “on els presidents puguen debatre la conveniència d’un Congrés Faller i els motius en contra o a favor de tractar en el mateix congrés la independència de l’organització festiva de l’Ajuntament de València”.

Fuset ha explicat que es faran tantes assemblees monogràfiques com calga sobre el congrés perquè el món faller puga arribar als seus propis consensos sense por de cap interferència política del govern municipal.

A més, s’afavorirà que el debat sobre el congrés es trasllade a les comissions i al conjunt dels fallers i falleres perquè els presidents puguen recollir una opinió avalada en les actes de les juntes convocades a aquest efecte en cada una de les comissions falleres.

Una vegada dut a terme aquest procés, Fuset ha comentat que es consultarà en l’Assemblea de Presidents sobre la convocatòria de l’esmentat Congrés Faller: “Han de ser els fallers, i només els fallers, els que prenguen les seues pròpies decisions sobre la manera d’organitzar-se, i si ho estimen oportú, també, sobre qui els ha de presidir i basant-se en quin programa”.

El regidor vol evitar amb aquesta decisió que l’Assemblea de Presidents es convertisca en escenari de debat polític que aprofiten alguns dirigents fallers per a fer oposició al tripartit, en compte de prendre decisions sobre la festa.

Sense anar més lluny, aquest mateix dimarts a la nit l’Assemblea de Presidents, a què ja no assistirà Fuset, es preveia tensa per les últimes controvèrsies sorgides al voltant d’algunes iniciatives.

La més important de totes té a veure amb la polèmica enquesta sociològica duta a terme en les últimes setmanes als fallers en què, a més de preguntar per qüestions falleres, també s’interrogava per aspectes ideològics i religiosos.

Fuset va explicar que aquestes preguntes es fan en tota enquesta sociològica perquè siga homologable per a conéixer el perfil dels enquestats, però a pesar de les seues explicacions, la Interagrupació de Falles va sol·licitar l’anul·lació de l’enquesta i la compareixença del mateix alcalde en l’Assemblea d’aquest dimarts.

Ribó va contestar a aquesta invitació oferint una reunió amb la Interagrupació en l’Alcaldia, invitació que l’entitat va rebutjar aquest dilluns fins que passara l’Assemblea, en compliment del que havien acordat entre tots els seus integrants, i que ha precipitat els esdeveniments.

Etiquetas
stats