Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València estudia regular el control del mosquit tigre en comunitats de veïns

Un exemplar de mosquit tigre

Carlos Navarro Castelló

València —

“Queden incloses en l'àmbit d'aplicació de la present Ordenança totes les persones físiques o jurídiques que siguen propietaris, posseïdors o titulars d'espais, béns, activitats econòmiques o objectes susceptibles de crear les condicions necessàries per a la proliferació del mosquit tigre situats en el municipi de Castelló de la Plana”.

Així resa la normativa municipal aprovada l'any passat per l'Ajuntament de Castelló per a regular tot el relacionat amb el mosquit tigre, especialment les mesures que han d'aplicar els particulars que posseïsquen immobles o propietats amb l'objectiu d'evitar la proliferació d'aquest insecte invasor.

Altres municipis valencians com Onda, L'Alcora o Pobla de Farnals, han aprovat també ordenances d'aquest tipus i potser el següent a fer-ho siga València.

Fonts municipals han confirmat a eldiario.es que l'Ajuntament de la capital, a través de la regidoria de Sanitat, està estudiant la possibilitat d'elaborar una ordenança similar a la d'aquestes localitats, davant els problemes que s'estan trobant per a controlar el mosquit tigre.

Sobre aquest tema, han explicat en el 80% dels avisos que reben per presència del mosquit tigre, el focus està en elements amb aigua estancada com a piscines, plats de tests o embornals situats en propietats privades com col·legis, residencials amb zones comunes o segons habitatges. Quan açò es detecta, s'informa al propietari de la manera d'actuar i se li requereix perquè resolga la situació.

“Açò és un inconvenient perquè minimitza els esforços que fan els tècnics de Lokímica, la contracta del servei de control de plagues de l'Ajuntament, durant tot l'any, amb el tractament dels 70.000 embornals existents en la via pública, a més de les zones humides de l'Albufera; si açò no va acompanyat d'un control per part dels particulars, serà complicat reduir les molèsties que genera el mosquit tigre”, han explicat les fonts.

Així, per exemple, l'ordenança de Castelló estableix entre altres qüestions que “les persones responsables dels edificis, president comunitat de propietaris o gestors de finques, vigilaran els dipòsits d'aigua de les instal·lacions de climatització comunitàries, així com dels col·lectors d'aigua dels edificis, les canaletes, embornals de zones comunes, sifons en els patis, etc. per a evitar acumulacions d'aigua i la proliferació del mosquit tigre sent responsables en cas de no fer-ho”.

En cas d'incompliment, s'estableixen sancions que van des d'un mínim de 60 euros en el cas de les lleus fins a un màxim de 3.000 euros en el cas de les molt greus.

Quant a València, les fonts consultades han insistit que, encara que és cert que s'està estudiant, encara és prompte per a saber si finalment hi haurà ordenança i, en cas que es faça, si inclourà sancions.

129 avisos en el que va d'any

La regidoria de Sanitat de l'Ajuntament ha rebut un total de 129 avisos per mosquit tigre des de gener fins a juny, dels quals han derivat 38 actuacions sanitàries que tan sol en tres casos van requerir la intervenció de Lokímica, l'empresa de control de plagues contractada.

Així mateix, segons fonts de Sanitat, s'han realitzat cinc inspeccions programades en aquelles zones en les quals en anys anteriors es va detectar major presència del mosquit tigre, amb independència que hi haguera o no avís.

A més, les mateixes fonts han informat que al llarg d'enguany està prevista la celebració de més xarrades informatives sobre el mosquit tigre amb associacions de veïns i altres entitats ciutadanes, així com campanyes de divulgació a través de diferents mitjans, per a insistir en la necessitat de la col·laboració ciutadana en la lluita contra aquesta classe de mosquit.

“La valoració que des de la regidoria fem és molt positiva. Reivindiquem la nostra aposta per les noves tecnologies i recursos innovadors que han demostrat la seua alta efectivitat, com la pintura utilitzada en els embornals. Hem facilitat la comunicació amb el ciutadà i optimitzat els canals per als avisos que es poden proporcionar a través de la nova aplicació informàtica BichosAvís”, ha declarat Maite Girau (PSPV), regidora de Sanitat, Salut i Esport.

A més, l'edil ha informat que en els pressupostos de 2017 s'ha incrementat en 150.000 euros els diners destinats a la lluita contra les plagues en la ciutat de València.

Detectat l'any 2015

El mosquit tigre va ser detectat en 2014 en l'àrea metropolitana de València

i en 2015 a València ciutat, i des de llavors hi ha hagut una evolució en

la presència d'aquest insecte en la ciutat.

El seu control ocupa un lloc preferent dins de les tasques de control de plagues de les quals és competent l'Ajuntament de València a través de la regidoria de Sanitat.

El mosquit tigre gaudeix d'una especial plasticitat que li permet una ràpida adaptació a hàbitats diferents als originals de l'espècie, per la qual cosa la seua expansió ha sigut molt ràpida.

Segons els tècnics de Sanitat, necessita de l'existència d'aigua estancada per a completar la fase aquàtica del seu cicle reproductiu, per la qual cosa les accions de prevenció se centren a evitar l'existència d'aquests espais o, almenys, impedir que reunisquen les condicions òptimes per al desenvolupament de les larves.

És en aquest punt on es fa imprescindible la col·laboració de la ciutadania en general. Es tracta d'un insecte que presenta la seua màxima activitat a l'estiu, principalment cap a finals de juny, en un període que abasta fins a finals de novembre.

En 2015, primer any en què es va reconèixer la presència del mosquit tigre en la ciutat de València, es van rebre un total de 1.288 avisos de desinsectació dels ciutadans (a través de trucades al 010, Registre Entrada Ajuntament), que van derivar en 127 actuacions sanitàries, sent els districtes de Marítim i Russafa els que van acumular major nombre d'elles.

En 2016, es van rebre un total de 1.425 avisos de desinsectació dels ciutadans dels quals es van derivar 140 actuacions sanitàries contra mosquits, sent els districtes de Marítim i pedanies els que van acumular major nombre d'elles.

Cal destacar que tots els avisos són atesos, es realitza visita d'inspecció per part del personal tècnic sanitari i, si és necessari realitzar algun tipus de tractament, es comunica a l'empresa contractada.

Etiquetas
stats