Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

CiU oblida l’Atenció Primària

Mobilización ciudadana para evitar el cierre parcial de las Urgencias en el Hospital de la Esperança de Barcelona / Foto: Edu Bayer

Marc Ustrell

Les retallades a la sanitat pública han marcat les actuacions del Departament de Salut durant la breu legislatura de dos anys que tot just s’acaba de tancar. En aquest espai de temps, l’Atenció Primària de Salut (APS) ha estat un dels àmbits del sistema sanitari que més ha patit la tisorada del govern català amb mesures tan dràstiques com el tancament de centres d'atenció primària, serveis d'urgència, o la disminució dels horaris d'atenció. Segons va alertar fa un any El Fòrum Català d’Atenció Primària (FOCAP), l’entitat que agrupa a metges i infermeres de la sanitat catalana, aquestes retallades “sense criteris sanitaris raonats” signifiquen un deteriorament de la quantitat i qualitat dels serveis i repercuteixen en l’eficiència global del sistema. En aquest informe, el FOCAP denuncia “un gir en l'orientació del model d'atenció que també empitjora les condicions de treball dels professionals”. A banda de les retallades, el FOCAP, allunyat de qualsevol color polític o sindical, ha publicat un estudi de seguiment trimestral on compara les accions de govern en l’Atenció Primària de Salut amb el programa electoral de CiU per a les eleccions al Parlament de 2010. Els resultats són demolidors: de les 30 propostes que apareixen en el document, el Departament de Salut no n’ha complert cap i només un 23% s’han començat a desenvolupar. A més, en diversos punts s’observa que algunes mesures que ha pres la Generalitat, contradiuen el programa electoral.

Incompliment total

El Fòrum Català d’Atenció Primària divideix l’informe en nou apartats on s’hi detallen les actuacions en diversos àmbits de l’APS que tenen en compte els usuaris, el funcionament de l’atenció primària i els professionals d’aquest sector de la sanitat pública. Entre els punts proposats per CiU, destaquen els que fan referència a “horaris més amplis d’atenció a tota la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública” i que s’han traduït en un tancament progressiu de punts d’atenció i reducció d’horaris. CiU tampoc ha aplicat mesures per “aconseguir un accés àgil i ràpid a l’atenció primària” i en canvi ha tancat centres, no ha substituït professionals. En aquest sentit, una reducció d’un 10,7% en el pressupost ha afectat l’accessibilitat a l’atenció primària i ha impedit reforçar-ne el seu paper en el sistema sanitari, tal i com preveia CiU en el seu programa electoral. Pel que fa a les llistes d’espera dels 300 caps que hi ha arreu del territori català, la federació garantia “un temps màxim per accedir a la consulta amb atenció especialitzada i a les proves diagnòstico-terapèutiques complementàries” però segons el FOCAP, s’ha allargat el temps d’espera per consultes i proves. L’entitat també alerta en contrast a la idea de CiU de “resoldre mancances en el sistema d’urgències”, que s’han tancat 60 punts d’atenció primària continuada i adverteix que en algunes comarques l’hospital és la única porta d’entrada per urgències.

D’ús racional a copagament

En el programa electoral, CiU apostava per facilitar que els metges i els farmacèutics treballessin conjuntament per “garantir una atenció adequada i de qualitat, especialment en l’àmbit de l’ús racional del medicament” però a dia d’avui, el Departament de Salut no ha fet cap acció en aquest sentit. De fet, el FOCAP apunta que els professionals no van rebre cap informació sobre l’aplicació de l’euro per recepta fins cinc dies abans de l’implantació de la taxa.D’altra banda, CiU considerava les tecnologies de la informació i la comunicació “la base de la col·laboració entre equips multidisciplinaris” però a implantació de la historia clínica compartida es va produir durant la última legislatura del tripartit i només l’Institut Català de la Salut ha incorporat la visita virtual a l’e-cap. Pel que fa els àmbits de recerca i formació, el FOCAP recull en el seu informe que, en alguns casos, s’ha eliminat pressupost de formació continuada quan fa només dos anys CiU assegurava que promouria “l’intercanvi de coneixements entre els professionals de la salut amb estades de formació a l’estranger”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats