Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Els farmacèutics, l’altre col·lectiu sanitari en crisi

Les farmàcies catalanes denuncien l'ofec econòmic reiterat per part de la Generalitat / CARMEN SECANELLA

Benoît Cros

“Ahir vam haver d’acomiadar una treballadora, cobrem el sou amb retard i hem d’endeutar-nos per poder comprar els medicaments que subministrem als nostres clients”. Aquesta és la situació de la farmàcia Albert Tous, del barri de Sant Martí de Barcelona, segons explica la filla del proprietari i empleada Núria Tous. El seu pare ni tan sols s'ha pagat un sou aquest mes. I és que fa quatre mesos que els farmacèutics catalans no cobren la part del preu dels medicaments a càrrec de la Generalitat.

La mobilització dels metges, infermeres i administratius de la sanitat pública contra les retallades des de fa més de dos anys ha tingut molt ressò a nivell mediàtic i social, però el col.lectiu de farmacèutics no ha fet sentir encara la seva veu. “Molta gent creu que som privilegiats”, diu la Núria. “Però ara, la percepció de la societat comença a canviar, la gent s’adona de les nostres dificultats”.

Segons el Consell de Col.legis Farmacèutics de Catalunya, el deute de l’Administració envers el sector ascendeix a 302,7 milions d’euros. Aquesta entitat explica que cobren actualment a 120 dies vista, tot i que el concert signat l’abril del 2010 amb l'Administració obliga la Generalitat a pagar a 35 dies. És a dir, es quadrupliquen els terminis reals de pagament. El Consell alerta així de les “greus dificultats per continuar disposant de medicaments”. “Els farmacèutics estem assumint el cost dels fàrmacs dispensats amb els nostres propis recursos, quan aquesta és una responsabilitat de l’administració pública”, afegeix en un comunicat.

“Jo conec companys que han hagut de vendre el seu propi patrimoni per fer front a les despeses”, afirma Núria. “Nosaltres de moment aconseguim crèdits per part dels bancs però no sabem fins quan podrem finançar-nos. És cert que es tracta d'un negoci privat, però fem tot el possible per subministrar medicaments als nostres pacients, és un deure ètic”.

Mesures de pressió

Els farmacèutics ja van fer vaga el passat 25 d’octubre, amb un 80% de seguiment, però l’impagament reiterat per part de l’Administració fa que es plantegin ara noves mesures de pressió. Una assamblea celebrada el 5 de març va acabar amb la formulació de cinc propostes d’accions sotmeses ahir a votació entre els més de 3.000 titulars d’oficines de farmàcia de Catalunya. Iniciar accions legals, convocar una manifestació unitària, recollir signatures per demanar al Parlament que l’Administració prioritzi el pagament dels medicaments ja dispensats, el tancament d’oficines i la denúncia del concert són les mesures que els farmacèutics escolliran si tiren endavant a partir de la votació d’aquest dimarts. Els resultats es donaran a conèixer aquest migdia.

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va respondre fa uns dies a la petició dels farmacèutics: “No tenim diners i encara que tots vinguin a trucar a la porta de la Generalitat difícilment els podrem donar resposta”. Va insistir en que l’Administració catalana no té diners ja que el Govern central no paga els diners pendents i va invitar els farmacèutics a sumar-se a la seva petició: “Si anem tots junts a picar on hi ha els diners, la nostra reclamació serà més forta”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats