Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

La Fiscalia Anticorrupció amenaça amb destruir definitivament la llegenda del 'bon noi' de la família Pujol Ferrusola

Oriol Pujol, al costat del seu pare, l'expresident jordi Pujol, el passat 11 de setembre. Foto:Efe

Fèlix Martínez

Oriol Pujol Ferrusola havia aconseguit fins ara evitar que els seus cognoms lastaran seves possibilitats de fer carrera en política. Des que té ús de raó ha vist com el seu pare consagrava la seva vida a la seva idea del que havia de ser la reconstrucció nacional de Catalunya. I Oriol, per herència o per contagi, comparteix la mateixa passió que el seu pare. Amb una diferència, Oriol sempre s'ha mostrat obertament independentista.

I tot i així, és un tipus accessible, simpàtic, directe, intel l· ligent i, aparentment, sincer. La veritat és que abans que els seus amics de la infància fossin detinguts el 25 de març de l'any passat per organitzar una suposada trama per arreglar els concursos i les concessions de les estacions d'Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) per enriquir-se, Oriol Pujol passava per ser un dels dirigents de Convergència Democràtica amb més projecció i no gràcies als seus cognoms, sinó, en diverses ocasions tot i ser fill de qui és.

Els investigadors del cas Campió, que es van trobar de rebot amb aquesta derivada catalana, han trobat un cúmul d'indicis que, en altres casos han provocat la condemna a l'ostracisme de més d'un personatge públic i, quan s'han provat o existia risc de fuga o de destrucció de proves, el seu ingrés a la presó. Encara que és cert que, en aquest cas, es tracta del secretari general del primer partit de Catalunya i s'imposa la prudència.

Els agents de la Unitat contra el Crim Organitzat (UCO) de la Policia, sota la direcció del Servei de Vigilància Duanera, seguien la pista de l'empresari gallec Jorge Dorribo, que es va autoinculpar per presumptes suborns pagats a l'ex ministre de Foment i exsecretari d' organització del PSOE José Blanco, van donar amb la trama per arreglar la concessió d'estacions d'ITV a Catalunya.

Durant l'estiu de 2011, els agents encarregats de les escoltes telefòniques de Dorribo intervenir una conversa entre l'empresari gallec i un dels suposats membres de la suposada trama de tripijoc de concessions d'ITV, el també empresari Sergio Pastor.

De les afirmacions d'aquest últim es deduïa clarament que es vanagloriava de la seva capacitat d'influència en sobre el Govern autonòmic de Catalunya que li podia reportar grans beneficis gràcies a l'adjudicació fraudulenta d'estacions d'ITV. De seguida va quedar clar el vincle entre Sergio Pastor, l'empresari Sergio Alsina, i els exalts càrrecs nomenats per Convergència Isidre Masalles i Josep Tous, i tots mantenien estretes relacions amb Oriol Pujol, almenys segons les converses intervingudes.

En aquell moment, el jutge va encarregar un informe a l'Agència Tributària, va incoar un nou sumari per la trama de les ITV i el va remetre a Barcelona. El cas va recaure en el jutjat d'instrucció número 9 de la capital catalana, el de la jutge Sílvia López Mejías, la mateixa que va instruir el cas Pallerols, que immediatament va decretar el secret de les actuacions.

Les investigacions a Barcelona, ​​però, van fer que es produïssin les primeres filtracions durant els primers mesos d'aquest any, el que comprometia les escoltes telefòniques. Així que la jutge va ordenar la detenció de Maselles, Tous, Pastor i Alsina el 25 de març i va aixecar el secret.

Va deixar així al descobert que els conspiradors de les ITV deien tenir el suport explícit d'Oriol Pujol. Al marge que la relació d'amistat que uneix el secretari general de CDC amb Alsina no és cap secret a Barcelona. A més, els tècnics d'Hisenda van constatar que l'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, havia facturat 200.00 euros al grup d'Alsina, Alta Partners, per una operació que no tenia res a veure amb les ITV, sinó amb la mediació en la venda de la seu de Sony a Viladecavalls a Ficosa.

Com no podia ser d'altra manera, els partits de l'oposició han anat aprofitant cada nova dada que apareixia sobre la investigació del cas per soscavar la credibilitat d'Oriol Pujol, especialment després de la massiva manifestació independentista que es va celebrar a Barcelona l'11 de setembre i que va portar al president de la Generalitat, Artur Mas, a convocar eleccions anticipades a mig mandat, convençut que CiU aconseguiria la majoria absoluta si prometia un referèndum d'autodeterminació.

Per molt que Oriol Pujol insistís a demanar empara a la justícia perquè ni tan sols havia estat citat com a testimoni, la jutge havia recollit en l'un acte una frase literal de l'informe dels perits: “Hi ha indicis racionals” que el secretari general de CDC estava involucrat en el pla.

I Oriol Pujol no és l'únic dirigent de Convergència implicat. De les converses intervingudes també es dedueix que els empresaris conspiradors mantenien puntualment informat al que fins novembre va ser mà dreta d'Artur Mas, Germà Gordó, ascendit fa una setmana a conseller de Justícia.

Finalment les eleccions es van celebrar el 25 de novembre i, lluny de complir-se el vaticini de Mas, CiU va perdre 13 diputats a favor d'Esquerra. Després de la celebració dels comicis, la investidura del president i el nomenament dels nous consellers, va concloure el període de gràcia que habitualment concedeixen jutges i fiscals als partits.

El 'cas Pallerols'

Dilluns passat havia d'iniciar el judici del cas Pallerols, però el fiscal va decidir immolar i oferir un pacte a Unió: renunciar al testimoni de Duran Lleida, penes que no impliquessin presó per als acusats del partit i que Unió reconegués el finançament il · legal i tornés el diners sostrets, prop de 400.000 euros. I Duran va acceptar.

Ahir a la nit va transcendir que la fiscalia, que ha assignat el cas de les ITV a l'últim lletrat que el fiscal general de l'Estat de Zapatero, Cándido Conde-Pumpido, va destinar a Anticorrupció el novembre de 2011, Fernando Maldonado, va presentar fa unes setmanes el informe en què demanava la imputació d'Oriol Pujol Ferrusola.

Tant els informes d'Hisenda com la posició de la Fiscalia donen raons a la jutge López Mejías per imputar Oriol Pujol. Com, a més, la magistrada ha suportat bona part dels gairebé 17 anys que ha durat la instrucció del cas Pallerols, és poc probable que estigui interessada en retenir aquesta causa.

Si finalment Oriol Pujol o fins i tot Germà Gordó resultessin imputats, la jutge haurà de inhibir-se en favor de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè ambdós estan aforats. En mitjans judicials resulta evident que els magistrats del TSJC ja s'han resignat a haver de instruir la causa, encara que no mostren un particular entusiasme.

Les conseqüències de la imputació d'Oriol Pujol són imprevisibles. El 1984, tot just dues setmanes després que Jordi Pujol obtingués la seva primera majoria absoluta a Catalunya, dos fiscals llavors poc coneguts, Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, van presentar una querella contra Pujol i altres 24 consellers de Banca Catalana per la fallida fraudulenta de l'entitat.

El 1988, Pujol va ser exonerat després de ser presentat com una víctima del jacobinisme del PSOE el 1988. Fins 1995 no va perdre la majoria absoluta al Parlament. I tot i així, es va retirar com a president el 2003.

Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Etiquetas
stats