Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Els crítics del PSC mouen fitxa cap a la unitat de l’esquerra

Jordi Mumbrú

¿És possible que Catalunya tingui un únic partit d’esquerres? Per alguns és una quimera però per altres és l’únic camí per aconseguir que Catalunya, que majoritàriament es defineix d’esquerres, pugui tornar a tenir un govern progressista. La desfeta del PSC en totes les darreres eleccions, incloses les municipals i les espanyoles, ha accelerat aquest debat que anirà agafant força en els propers mesos. Actualment hi ha cinc partits d’esquerres al Parlament: ERC, PSC, ICV, EUiA i CUP. Tots junt sumen 57 diputats, mentre que la majoria se situa als 68. El control de la cambra està lluny i un possible acord entre totes aquestes forces encara és més improbable, però els moviments per crear una gran coalició amb les formacions que van integrar el tripartit ja han començat. Un d’ells es veurà aquesta setmana, amb l’acte públic que organitza dimecres Avancem, una corrent interna del PSC, al Teatre del Raval.

“Cal anar a poc a poc però hi ha pressa”, reconeix Joan Ignasi Elena, una de les cares més visibles d’aquest moviment. El polític socialista, exalcalde de Vilanova i la Geltrú i membre de l’executiva del PSC, assegura que “el fracàs de CiU a les passades eleccions” demostra que “si hi ha hagués una alternativa de progrés” es podria governar. “La vocació d’Avancem és treballar per una alternativa de progrés a Catalunya”, explica. A diferència de l’objectiu s’ha plantejat des del Comité Federal del PSOE, d’intentar acostar al partit a milers de persones que ara no en formen part, Avancem no es vol obsessionar amb les sigles. Més que buscar nous actors per sumar-los a un projecte ja existent, Avancem busca un nou projecte, i aquest no té perquè dir-se PSC. “L’alternativa passa per la superació de l’actual mapa de partits”, diu Elena i recorda experiències com les d’Itàlia, on després de crear diferents coalicions d’esquerres es va acabar optant per constituir un gran partit de progrés, l’actual Partit Demòcrata. En declaracions a Eldiario.es, Elena explica que el nou projecte “no pot ser una suma de partits”, com va ser el tripartit i que la voluntat d’Avancem és “impulsar i esperonar” una nova alternativa de progrés.

¿La fi dels actuals partits?

La creació d’aquesta nova formació podria representar la fi dels actuals partits d’esquerra i aquest extrem no agrada a tothom. Especialment dins del PSC, que durant anys ha estat el gran partit de progrés de Catalunya. La direcció del carrer Nicaragua no s’oposa als actes d’Avancem i en públic s’hi mostra fins i tot a favor. Però aquest corrent intern del PSC ha anat sumant sinèrgies entre les persones més crítiques del partit i això, evidentment, no ha agradat a la direcció. Algunes veus d’Avancem diuen que dins del partit hi ha tres grans grups: l’aparell, els crítics amb l’aparell i els que estan d’acord amb els crítics però fan cas a l’aparell. És molt possible que aquests grans grups es vagin definint en els propers mesos i que s’acabi produint un nou pols intern, tant habitual dins del partit amb seu al carrer Nicaragua. Si arriba aquest dia, que per alguns és inevitable i per altres poc desitjable, les possibilitats d’Avancem dependran de les sinèrgies que hagi aconseguit sumar tant dins del partit com fora. Un membre d’aquesta corrent va recordar en declaracions a Eldiario.es que alguns d’ells van estar a punt d’abandonar la Comissió Executiva del partit, que és el màxim òrgan de decisió. “No ens plantegem, però tampoc no rebutgem, que en un horitzó no molt llunyà deixem l’Executiva, si les coses dins del PSC no evolucionen” va advertir la mateixa font. Ideològicament, el corrent Avancem, que es va presentar el juny de l’any passat, es mostra completament a favor de dret a decidir, però també de fer net amb els casos de corrupció, d’apostar per més transparència interna i sobretot, per obrir-se sense recels ni personalismes. Un dels seus membres és Fabian Mohedano, una de les noves incorporacions a l’Executiva del PSC des del darrer Congrés. Mohedano, amb una llarga trajectòria dins del moviment associatiu, és també secretari general del Moviment Laic i Progressista des d’on s’impulsa la Crida a la Catalunya Lliurepensadora. El jove polític serà l’encarregat de cloure l’acte de dimecres. També parlarà Dolor Camats d’ICV i el primer secretari del partit, Joan Herrera, vindrà a mostrar el seu suport, com Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA i alguns dirigents d’ERC. “La foto serà interessant”, pronosticava Mohedano. Hi haurà també persones lligades al cooperativisme, l’associacionisme i als col

Etiquetas
stats