eldiario.es

9

CATALUNYA

El Consell de Transició Nacional elaborarà informes per a la consulta i per dissenyar estructures d'Estat

En la seva reunió constitutiva el consell ha acordat preparar abans de l'estiu un document per organitzar la consulta d'autodeterminació

El Consejo de Transición Nacional elaborará un informe para celebrar la consulta

El Consell de Transició Nacional es va constituir ahir al vespre en presència del president Artur Mas.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional de Catalunya s'ha marcat en la reunió constitutiva d'aquest dijous l'objectiu d'elaborar 20 informes durant el 2013 per crear les denominades "estructures d'Estat", i en concret un que lliurarà abans de l'estiu per organitzar una consulta d'autodeterminació. Així ho va explicar ahir en conferència de premsa el portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, present a la primera reunió d'aquest Consell juntament amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

Tot i que "el punt de partida és poder organitzar algun dia una consulta i aconseguir que Catalunya disposi d'un Estat propi", el Consell no farà "treballs d'estat d'ànim", sinó que elaborarà informes amb fonament acadèmic i elaborat per personalitats de prestigi en el món universitari, ha remarcat Homs. El conseller ha admès que el Consell té davant seu "un treball dur i complicat i molts interrogants a resoldre", i els seus 14 integrants -amb l'última incorporació avui l'acadèmic Rafael Grasa- són plenament conscients que "se'ls mirarà amb lupa".

Format majoritàriament per acadèmics i presidit per l'exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, el Consell per a la Transició Nacional té la funció d'assessorar el govern català en els passos a seguir per convocar la consulta d'autodeterminació i per construir les denominades "estructures d'Estat".

En total, el consell realitzarà entre 15 i 20 informes que es lliuraran al llarg d'enguany, amb els quals assessorarà sobre estructures d'una Catalunya eventualment independent, perquè tingui hisenda pròpia, seguretat social, poder judicial, banc central, defineixi seu encaix a la UE i qüestions com la "doble nacionalitat". Segons Homs, el contingut dels informes servirà tant per detractors com a favorables a l'estat propi perquè oferirà al debat sobiranista "dades objectives i contrastats".

S'elaborarà un informe específic sobre la consulta, amb vies alternatives o complementàries a les ja plantejades per l'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat i que es lliurarà al govern abans de l'estiu. També s'elaboraran estudis sobre els escenaris d'una Catalunya independent a la UE i la seva relació amb l'Estat espanyol.

Així mateix, el Consell farà informes sobre com es repartirien, en cas de secessió, els actius i passius d'Espanya o com s'articularia la successió de contractes de béns i serveis el titular sigui també l'Estat.

Un altre bloc d'estudi serà de qüestions específiques com la hisenda pròpia, la seguretat social, el model energètic, l'única o doble nacionalitat o la llengua.

Presidit pel exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, l'òrgan compta amb 13 altres membres-queda encara una vacant per si el govern decideix ampliar-amb l'última incorporació avui de Rafael Grasa, president de l'Institut Català Internacional per la Pau ( ICIP) i professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la primera reunió constitutiva s'han produït tres absències - els professors Germà Bel, Àngel Castiñeira i Carles Boix-per viatge a l'estranger.

Minuts abans que comencés la reunió, el periodista i professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Salvador Cardús, membre del Consell, ha explicat que la seva missió és "dibuixar el camí més precís i més possible" perquè es pugui fer "o aviat millor" la consulta d'autodeterminació.

La majoria dels membres són catedràtics en sociologia, dret o economia, com Germà Bel, Salvador Cardús, Ferran Requejo, Enoch Albertí o Núria Bosch-aquesta última nomenada avui vicepresidenta del Consell-, i també formen part d'aquest òrgan assessor l'empresari Joan Font i la periodista Pilar Rahola.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha