Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC s'erigeix en segona força

Oriol Junqueras va proclamar la voluntat d'impulsar el "procés cap a la independència"

Adrià Gala

Barcelona —

0

Han passat molts anys, però ERC ha trobat el seu estadi ideal. Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya situen el partit independentista com a segona força a la cambra i eix clau per a la governabilitat del futur executiu català, ara que CiU està en clara minoria i el PP, antic aliat dels nacionalistes, se situa en quarta posició, per sota fins i tot d'un PSC que ha aguantat el cop.

ERC ha deixat enrere la deriva iniciada després de la qüestionable gestió del segon Tripartit. Oriol Junqueras, que fa dos anys que és al capdavant de la formació, ha sabut donar el cop de timó que necessitava el partit, molt a poc a poc, passet a passet, i amb la tranquil.litat que dóna l'oposició en una majoria no qualificada, construir un discurs creïble sobre la independència i la millora de l'estat social, que ha calat en sectors tradicionalment no independentistes.

Només així s'explica el pas de gegant que ha donat la formació. Aconsegueix 21 escons després d'acostar-se al mig milió d'avals a les urnes, cosa que li retorna a les seves millors èpoques, quan el líder era Josep-Lluís Carod-Rovira. ERC ha guanyat en només dos anys, i amb el debat secessionista bufant de cua, 273.000 vots.

“ERC és i serà el soci més fiable del poble per arribar a la independència”, ha dit Junqueras en la seva primera intervenció després de conèixer els resultats. El líder d'ERC, visiblement eufòric, ha assegurat que el seu partit estarà a l'altura de la confiança rebuda en la jornada de diumenge pels catalans, a qui ha assegurat que no deixarà tot i “les traves” que vindran des de Madrid.

Junqueras, que ha felicitat Mas per la victòria, ha recordat davant un públic totalment entregat que la suma de les forces partidàries d'un referèndum d'autodeterminació segueix sent majoritàries al Parlament i que, per tant, el poble català s'ha mostrat clarament a favor de la independència. En tot cas, el president i cap de cartell d'ERC no ha volgut parlar encara sobre futurs pactes.

Centenars de militants i simpatitzants del partit s'han apropat a l'Hotel Catalonia-Rambles per donar suport a Oriol Junqueras, que ha viscut la nit electoral en una de les sales de l'establiment amb el seu comitè de campanya. Precisament d'aquesta zona han sortit els primers crits d'alegria cap a les vuit del vespre, quan el sondeig de TV3 donava entre 20 i 23 escons a la candidatura republicana. Aquests crits, que han compartit protagonisme amb els gols del Barça davant el Llevant durant la vetllada, no han cessat durant tota la nit, però s'han fet encara més evidents quan es tancava l'escrutini i ERC aconseguia l'escó número 21 que el situava com a segon partit més representatiu al Parlament.

El candidat ha tancat la seva intervenció entre crits d'independència dels seus i la interpretació d'Els segadors d'un públic totalment seduït pel líder independentista.

Etiquetas
stats