Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Els Mossos s'apunten al reciclatge per manca de mitjans

Un parell de mossos d'esquadra, en servei de patrulla. (EFE)

Noelia Román

Barcelona —

En temps de dificultats econòmiques i de retallades pressupostàries, el reciclatge cotitza a l'alça. Es reciclen mobles, roba, joguines i fins i tot POES, o el que és el mateix, els Plans Operatius Específics dels Mossos d'Esquadra. Això diuen alguns membres del cos quan se'ls pregunta pel POE d'habitatge, el pla presentat a bombo i platerets per la conselleria d'Interior, fa un parell de mesos, per posar límit als cada vegada més freqüents assalts violents a Catalunya.

“Aquest POE és inviable, un bluf, un cop d'imatge de cara a la galeria”, afirma David Miquel, portaveu del Sindicat de Policia de Catalunya (SPC). “És un pla de cartró pedra perquè no hi ha res: ni efectius ni material per implementar-lo; s'intenta alienar a l'opinió pública”, coincideix Valentí Anadón, del Sindicat Autònom de Policia (SAP). “Aquest POE és un 'retalla i enganxa' de plans elaborats per altres propòsits”, apunten diversos agents que prefereixen mantenir-se en l'anonimat.

Reciclat o elaborat ad hoc a cop d'alarma, el POE d'habitatge no està resultant tan eficaç com augurava Ramon Espadaler, conseller d'Interior, quan va anunciar l'activació del màxim nivell del pla. “Estem començant a recollir els fruits d'un treball ben fet per part de tots els operatius policials”, va dir llavors Espadaler. En una setmana, s'havien realitzat 24 detencions relacionades amb els robatoris amb força en domicilis.

I encara que després n'han arribat algunes més, els robatoris violents no han deixat de succeir-se especialment a la província de Girona, on, segons xifres de la pròpia conselleria d'Interior, els assalts van augmentar en un 86% el 2012 respecte a l'any anterior. “Això no és gratuït: els lladres van a Girona perquè l'extensió que hem de cobrir és enorme i, con que ens falten mitjans, fins que arribem al lloc, els ha donat temps a fer el que els dóna la gana”, explica David Miquel.

Segons dades del Sindicat de Mossos d'Esquadra/CCOO, que cita a la conselleria d'Interior, uns 70 agents es dediquen a aquesta funció al Baix Empordà. Però tot just una quinzena s'ha incorporat des d'altres comarques. La resta ja hi treballava. “És cert que, per una qüestió d'imatge, perquè hi ha alarma social, investigació li ha donat prioritat absoluta a aquest assumpte”, assenyala Toni Castejón, portaveu de CC.OO. “Però els assalts continuaran perquè anem a rebuf i estem pagant les retallades en efectius i mitjans”, insisteix.

Menys vehicles, més autoprotecció

Les tisorades han suposat, segons els sindicats, 600 vehicles menys patrullant a Catalunya. Algunes comarques compten només amb tres cotxes. “Això implica que, en aquets llocs, el nostre temps de reacció és d'uns 40 minuts”, apunta David Miquel. “A més, l'estat dels mitjans que hi ha, en general, és precari”, abunda Ramon Pagès, portaveu del Col.lectiu Autònom de Treballadors (CAT-ME). “Tampoc hi ha hagut informació ni formació”, prossegueix. “Els de dalt creuen que tots els mossos serveixen per fer de tot; però això no és cert i ens condueix a la mediocritat”. Requerits per aquest diari, els Mossos no van respondre a les peticions d'informació.

“Aquest còctel es traduirà en més delinqüència, ho digui qui ho digui”, alerta David Miquel, del SPC. “Perquè, a més, cada vegada hi ha més gent que creua per primera vegada la línia perquè ha de menjar”, afegeix. Tant és així que petits delictes gairebé extingits, com les estrebades o els robatoris en supermercats, estan de tornada. “És frustrant veure com la gent està sortint a autoprotegir-se perquè la policia no pot garantir la seguretat, perquè no li donem el servei que hauríem de donar-li”, conclou David Miquel.

Etiquetas
stats