eldiario.es

9

CATALUNYA

Els antiavalots dels Mossos portaran un codi d'identificació a l'esquena

Els agents de la Brigada Mòbil lluiran un codi alfanumèric diferent al del seu anomenat número de placa durant les seves actuacions

El conseller d'Interior evita explicar per què el nombre és tan llarg si només hi ha 495 efectius a la brigada

La identificació serà més visible a l'esquena, segons Espadaler, perquè al pit quedaria tapada per l'escut

El conseller no ha querido desvelar a qué responde la combinación de números. (Foto: Pau Rodríguez)

El conseller no ha volgut revelar a què respon la combinació de números. (Foto: Pau Rodríguez)

Els agents del cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra hauran de lluir, a partir de la setmana que ve, un número d'operatiu policial (NOP) a l'esquena, personal i intransferible, que els identifiqui. Es tracta d'una combinació de números i lletres de nou dígits, enganxada a l'armilla amb un velcro i que els agents estaran obligats a portar quan actuïn en situacions de desordre públic. Tanmateix, aquest codi alfanumèric serà diferent al de la targeta identificadora policial (TIP), l'anomenat número de placa, que haurien de portar a la vista tots els Mossos d'Esquadra segons un decret de la Generalitat aprovat per l'últim tripartit, però que fins ara els antiavalots amagaven sota l'armilla protectora.

La mesura arriba després d'anys de pressions per part de col·lectius i moviments socials, cansats de no poder denunciar els agents de la Brigada Mòbil (Brimo), responsables de polèmiques actuacions com el desallotjament de la plaça de Catalunya de Barcelona durant el 15-M o l'operatiu de la passada vaga general, que va acabar amb la pèrdua d'un ull, el d'Esther Quintana, tot apunta a que per culpa d'una bala de goma.

En la presentació de les noves identificacions, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, no ha volgut revelar a què respon la combinació de dues lletres i set números, i ha assegurat que si el col·loquen a l'esquena, i no al pit, és perquè així és com ho fan la majoria de policies europees, i perquè si el posessin al davant quedaria tapat per l'escut. També ha explicat per què han inventat un número nou, en comptes d'usar simplement el TIP, com marca un decret de la Generalitat des de 2008: el departament vol que es pugui associar un codi a un agent durant l'operatiu, però no durant tota la seva carrera policial. "Així aconseguim un equilibri entre els drets dels ciutadans a identificar el Mossos i el dret a la seguretat i a la protecció dels agents", ha manifestat.

Davant la pregunta de per què usaven un número tan llarg per a una brigada que només compta amb 495 efectius, el conseller ha respost que això són qüestions internes i menors, sempre que es pugui identificar l'agent. Espadaler tampoc ha estat clar a l'hora d'explicar com ha d'actuar un agent quan sigui preguntat pel seu NOP enmig d'un operatiu, ja que en situacions de tensió els ciutadans no ho tindran fàcil per situar-se darrere del policia i memoritzar-lo.

"No sé a quèesperavenpercomplir unalleique ellsmateixosvan aprovar"

La presentaciódelsnouscodisnumèricsdelsantiavalotshacoincidit aquest dijous ambl'arrencada d'unacampanyaencontrade la impunitatpolicial,impulsadaentre altrescol·lectiusperRereguarda,plataformaciutadanacontralarepressiópolicial que hacentralitzatbonapartdelesdenúnciesper abusosdurantelsoperatiusdelsantiavalots.A mésde demanarque els Mossos d'Esquadradetinguinlesidentificacionsarbitràriesdurantlesmanifestacionsoque deixin demultarmovimentssocialsamb finalitatsdissuasòries,la campanya,anomenadaNo ensidentifiquem,demanavaprecisament laidentificaciódelsantiavalotsdurant les sevesactuacions."Nosé a quèesperavenpercomplir unalleique ellsmateixosvan aprovar",haexpressatRolandod'Alessandro,de la plataformaRereguarda,en al·lusióal decretque va aprovarel tripartitel 2008.

D'Alessandrohavalorat queaquestamesurasuposa"petitavictòriade totalagentque portaanyslluitant",encara que no s'havolgutmostrardel totsatisfet,jaqueasseguraque"hi hatrampes",comel fet queel númeroestigui ubicat al'esquena,quan"elsantiavalotstenentècniquesperno donarmail'esquenaa ningú".

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha