Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Els mitjans de comunicació comencen a compartir les seves reivindicacions laborals

Concentración de trabajadores de los medios en solidaridad con los despedidos de El Mundo Barcelona (Foto: Mitjans en Lluita)

Jordi Mumbrú

Un dels problemes actuals de les reivindicacions és que molts sectors només participen en les convocatòries que els afecten a ells directament. Encara que els serveis públics afectin a tothom, si la Generalitat retalla en sanitat, protesten metges i infermeres i quan arriba el torn de l’educació, són només els professors els que surten al carrer. En el camp dels mitjans de comunicació, la situació és encara més greu i la immensa majoria de treballadors només es mobilitza quan qui retalla (drets o personal) és el seu propi mitjà.

D’aquesta manera, només per posar dos exemples, quan va tancar el diari Público, ara fa poc més d’un any, van ser molt pocs els periodistes d’altres mitjans que van protestar o es van fer ressò del tancament, i quan es va aplicar l’ERO al ElPaís es va repetir en bona part aquesta manca de solidaritat professional. Però aquesta situació podria estar canviant. La recent creada plataforma Mitjans En Lluita ha començat a trencar aquesta dinàmica i a articular les reivindicacions del sector que, segons aquesta plataforma, és el que més llocs de treball ha perdut després del de la construcció. El millor exemple del canvi de dinàmica s’ha vist avui mateix, quan molts periodistes han participat en la concentració de protesta a les portes de la redacció de El Mundo a Catalunya per denunciar els sis acomiadaments que es van conèixer ahir. La protesta dels periodistes de El Mundo a Catalunya continuarà amb la vaga que hi ha convocada per dijous i divendres.

L’últim dia de vaga està previst que s’afegeixin a la concentració que els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han convocat a les portes del Parlament, aprofitant que es reuneix la comissió de control de l’actuació del CCMA. En aquesta concentració també hi estan convocats els membres de la plataforma Mitjans En Lluita, que no para de créixer davant de la dramàtica precarietat creixent del sector.

La nova plataforma, que ja ha encarregat samarretes de color taronja per identificar-se com han fet els treballadors d’altres sectors, participarà també en la festa protesta que organitzen els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio al Moll de la Fusta aquest diumenge. En aquesta nova acció reivindicativa hi ha prevista l’actuació de grups com Mishima, Quimi Portet o Gossos, entre d’altres. Cal recordar que el consell de Govern del CCMA ha aprovat un pressupost que preveu una retallada del 18% en la despesa de personal.

També a l’ACN

Mentre els periodistes de El Mundo es concentraven a les portes de la redacció i els de TV3 preparaven la festa de diumenge, els treballadors de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), patien també els acomiadaments. L’ACN és un servei que depèn de la Generalitat i ofereix notícies als mitjans de comunicació que hi estan subscrits, sobretot a nivell local i comarcal. La política de retallades també els ha afectat i, en només dos dies, han acomiadat a sis companys. Un dels periodistes que continua va lamentar en un tuit que “a menys periodisme, menys democràcia i menys llibertat”.

Aquesta és també la batalla de fons que vol lliurar la plataforma Mitjans En Lluita, la de recordar a la ciutadania que les retallades als mitjans de comunicació, siguin públics o privats, afecten a tothom ja que el nivell de democràcia està molt vinculat a la llibertat d’informació.

Etiquetas
stats