Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els afectats per les preferents de Caixa Laietana entraran a l'arbitratge

Guindos assegura que els que van canviar preferents per accions entraran a l'arbitratge. / Carles Palacio

eldiario.es/Agències

Barcelona —

Els estalviadors afectats per les participacions preferents de Caixa Laietana han rebut aquest dijous un baló d'oxigen per part del Ministeri d'Economia espanyol, que els ha assegurat que, en contra del que s'havia dit fins ara, sí que entraran dins el mecanisme d'arbitratge. Segons ha afirmat el ministre Luis de Guindos al Congrés dels Diputats, durant el debat referent al decret llei sobre arbitratges per als perjudicats per aquests productes de risc, els preferentistes de Caixa Laietana, amb epicentre a Mataró, rebran “el mateix tracte” que els de Bankia, un fet que fins ara no es preveia a la normativa.

Els clients d'aquesta entitat financera amb seu al Maresme es queixaven d'haver sigut víctimes d'una doble estafa: la que els va fer caure en el parany de les preferents, quan es pensaven que eren productes de termini fix, i el bescanvi d'aquestes per accions de Bankia, una operació que, atesa la immediata caiguda del valor dels títols, va provocar que els estalviadors perdessin absolutament tots els seus diners. Només a Mataró, es calcula que unes 15.000 persones estan afectades, directa o indirectament, per aquest escàndol, en total el 12% de la població.

La possibilitat d'acollir-se a l'arbitratge s'ha viscut entre els afectats de Caixa Laietana com una petita victòria fruit de la pressió exercida des del carrer i des de la plataforma Estafabanca, segons valorava Diego Herrera, un dels seus portaveus. Des que PP i PSOE van acordar el mecanisme de devolució dels diners, els estalviadors de Mataró van iniciar una campanya de trucar a les portes de tots els partits i institucions perquè se'ls tingués en compte, atès que en aquell moment, com que ja eren accionistes, no se'ls va considerar afectats per les preferents. Ara, les sensacions són més positives, segons Herrera, però diu que caldrà veure com es concreten els criteris per accedir a l'arbitratge.

El 17 d'abril es fixaran els requisits

El ministre d'Economia ha anunciat durant el debat al Congrés que la comissió de seguiment sobre preferents i deute subordinat quedarà constituida “al més alt nivell” el proper dimecres, 17 d'abril, en una trobada on s'acordaran els “paràmetres i criteris generals” per acollir-se a l'arbitratge, requisits que es podrien revisar “periòdicament”. A més, la comissió també s'encarregarà de fer seguiment dels problemes socials derivats de la comercialització dels productes, d'analitzar les causes de les reclamacions i d'elevar propostes de millora de la protecció per als estalviadors.

La comissió la presidirà la presidenta del CNMV, Elvira Rodríguez, i comptarà amb representació del Banc d'Espanya, la Secretaria General de Consum, del Ttresor i del Consell de Consumidors i Usuaris.

Guindos també ha promès que hi haurà un procediment ràpid per als col·lectius “especialment vulnerables”, que tindran prioritat per accedir a l'arbitratge. “La comissió treballa ja en criteris que es tindran en compte, i que inclouran a afetats amb menor nivell d'ingressos, d'edat avançada en el moment de la contractació, amb especials càrregues familiars, sense formació financera o que tinguin major proporció d'esalvis invertits en aquests productes”, ha detallat el ministre.

Etiquetas
stats