Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia Anticorrupció demana al Tribunal Superior de Catalunya que citi com a imputat a Oriol Pujol per les ITV

El president Artur Mas, l'expresident Jordi Pujol, i el seu fill, Oriol Pujol. Foto: Efe

Fèlix Martínez

S'ha complert la previsió que havia anunciat la Fiscalia Anticorrupció. Fernando Maldonado, representant del ministeri públic en l'anomenat cas ITV ha demanat formalment a la jutge encarregada de la instrucció del sumari, Silvia López Mejías, que s'inhibeixi a favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per poder citar com a imputat el secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol Ferrusola, fill també de l'expresident autonòmic Jordi Pujol.

La intenció de Anticorrupció de demanar la imputació d'Oriol Pujol era una espasa de Dàmocles que penjava sobre l'estret col.laborador de l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, des que, fa unes setmanes, en ambients judicials de Barcelona va començar a conèixer-se el contingut del informe que estava preparant per la jutge López Mejías el fiscal Maldonado.

La jutge, que és titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, ​​el mateix que va carregar durant 17 anys amb la investigació del cas Pallerols en què l'Audiència de Barcelona ha condemnat a Unió, el soci minoritari de CDC a CiU, per finançament il.l legal, estava desitjant que el cas anés a parar al TSJC. Fa tot just una setmana, va exigir al fiscal Maldonado que es pronunciés sobre la situació processal d'Oriol Pujol.

El cas ITV va néixer originalment com la derivada catalana del cas Campió, en què s'investiga si l'empresari farmacèutic Jorge Dorribo va subornar al ministre de Foment i, llavors, secretari general del PSOE, José Blanco. Una de les converses intervingudes pel Servei de Vigilància Duanera de la Guàrdia Civil els va conduir a l'empresari català Sergi Alsina, amic íntim i company de pupitre d'Oriol Pujol.

Inicialment s'investigava l'organització d'una trama corrupta que, amb la cobertura d'Oriol Pujol, amañaría els concursos per a les concessions d'estacions d'inspecció tècnica de vehicles. Un model que pensaven estendre a la nova agència que preveu crear la Generalitat per crear una gran empresa que faria un treball similar al de les ITV en els edificis. Finalment, cap dels dos projectes va arribar a bon port, però les converses entre els imputats, l'actitud d'Oriol Pujol i la del llavors secretari general del Govern, Germà Gordó, ascendit després de les últimes eleccions autonòmiques pel president Mas a conseller de Justícia.

Tràfic d'influències

Tot i això, el fiscal Maldonado considera que la relació entre Oriol Pujol i els empresaris imputats en la trama, Sergi Alsina i Sergio Pastor, podria constituir un cas manifest de tràfic d'influències.

Però hi ha més. Els empresaris acusats de corrupció van fer grans beneficis amb la mediació en la compravenda de les seus de dues multinacionals, Sony i Yamaha. En ambdós casos, les escoltes telefòniques també han acreditat que la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, va rebre comissions per la venda de les dues seus.

En el cas de la venda de la seu de Sony a la localitat barcelonina de Viladecavalls, Anna Vidal facturar a la trama corrupta 200.000 euros més IVA. Oriol Pujol sempre ha negat que tingués cap relació amb una trama corrupta per arreglar la concessió d'estacions d'ITV. De fet, sempre s'ha mostrat especialment molest perquè ell, fins ara, no havia rebut cap comunicació del jutjat que se li estigués investigant, ni tan sols que fos considerat testimoni.

Ara que la seva imputació és qüestió de dies, un cop es pronunciïn, primer la jutge López Mejías, i posteriorment la sala civil i penal, que segons fonts judicials no està especialment interessada en instruir la causa, estarà personat en la causa com a part i tindrà designat un advocat.

El president de la Generalitat, Artur Mas, que en els últims dies ha fet una crida per celebrar una cimera institucional per abordar la corrupció política, havia fet una fèrria defensa d'Oriol Pujol perquè “ni tan sols esá imputat”.

La crida de Mas és especialment paradoxal perquè CDC té la seva seu embargada per respondre a una eventual responsabilitat civil de 3,3 milions d'euros per haver rebut prop de 12 milions abonats per Ferrovial al Palau de la Música, que va exercir d'intermediari, Unió acaba de ser condemnada per finançament il.legal i ara, el secretari general del partit de Mas acabarà imputat pel cas ITV.

Etiquetas
stats