Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Marcos torna a la vaga de fam per lluitar contra Telefónica

El Marcos Armenteros, al centre de l'imatge amb samarreta blau, amb companys de Telefónica i d'altres agents que donen suport a la vaga de fam.

Noelia Román

Barcelona —

Víctima d'un acomiadament improcedent per part de Telefónica, el Marcos Armenteros recorre de nou a la vaga de fam per lluitar per la seva readmissió i pels drets dels treballadors. Ho farà a partir de dissabte, gairebé tres mesos després d'haver acabat la primera experiència, de 23 dies, i coincidint amb la celebració del Congrés Mundial de Mòbils a Barcelona. Altres 14 companys de les plantilles de Barcelona i d'Euskadi -alguns en actiu, altres retirats o prejubilats- renunciaran també a alimentar-se per unir-se a una causa que consideren comú a tots els treballadors.

El Marcos s'ha convertit en un símbol de la lluita pels drets perduts dels trabajores i de la batalla contra “l'abús de poder” que exerceixen les empreses sobre els que treballen per a elles. “Si toquen a un, ens toquen a tots”, ha recordat aquest migdia una de les empleades que secundarà la vaga de fam. “Telefónica actua discrecionalment, se salta la llei i també és responsable dels acomiadaments improcedents de les subcontractes. Necessitem una aliança social per plantar cara a aquest tipus de decisions de les multinacionals”, ha apuntat el Josep Bel, un dels treballadors de Telefónica que va protagonitzar l'anterior vaga de fam.

El Marcos i la Mari Cruz [l'altra treballadora acomiadada en les mateixes condicions], asseguren els sindicalistes, van ser utilitzats per part de l'empresa com una amenaça per a la resta d'empleats: Telefónica havia presentat un ERE que afectava uns 6.500 treballadors, tot i haver guanyat 10.000 milions d'euros aquest any (2010).

La lluita, aquesta vegada, s'amplia i engloba també a aquells que treballen per a les empreses subcontractades pel gegant de la telefonia espanyola, “víctimes de la precarietat i de la repressió sindical de les contractes”. “Als nostres objectius anteriors, afegim altres: limitar la subcontractació, equiparar els salaris i eliminar la precarització dels autònoms”, ha assenyalat Bel.

Les reivindicacions passades (la readmissió del Marcos, que no es produeixin més acomiadaments com el seu i que siguin les víctimes d'acomiadaments improcedents i no les empreses les que decideixin si volen reincorporar-se a la feina o acceptar la indemnització) es mantenen intactes perquè la multinacional no cedeix en la seva postura. Ni ha readmès al Marcos, acomiadat després d'acumular diverses baixes laborals justicades -pateix una hèrnia discal-, ni pretén fer-ho. Així ho van fer saber el passat dimecres el president de la companyia a Barcelona, ​​Kim Faura, i alguns dels màxims mandataris de Telefónica a Madrid a un grup de parlamentaris catalans que s'havien ofert a mediar en el conflicte.

“Telefónica es tanca en banda a la readmissió i, amb la seva actitud, comet un frau de llei i deixa al Marcos en una situació d'indefensió”, ha denunciat David Fernández, de la CUP, un dels parlamentaris presents a la reunió de dimecres . “D'alguna manera, van admetre que el Marcos i la Mari Cruz van ser acomiadats per malaltia, però van insinuar altres motius que no van voler revelar”, ha afegit David Companyon, del EUA, que també va assistir a la trobada juntament als representants del PSC i de l'ERC.

“Tenint en compte que veníem del desert, aconseguir aquesta reunió ja és un èxit: vem aconseguir que baixessin de la muntanya per què parlessin amb els nostres representants”, ha assenyalat el Marcos. Al març, està prevista una altra trobada similar amb parlamentaris de l'Esquerra Plural, a Madrid. “Fa temps que vam perdre la batalla del sindicalisme i molts dels nostres drets. Aquesta no és només una lluita per un salari o per la meva readmissió sinó també per recuperar aquests drets perduts i per no convertir-nos en esclaus”, ha prosseguit l'afectat que, després de treballar durant més de 20 anys a Telefónica, va posar fi a la primera vaga de fam el passat 27 de novembre, amb uns 10 quilos menys.

Al costat de la vaga de fam que, en principi, no s'allargarà més enllà del dia 28, data de finalització del Congrés Mundial de Mòbils, els treballadors de Telefónica en lluita han previst, entre altres accions, una marxa contra l'atur, la precarietat i per una renda ciutadana garantida, una xerrada sobre el poder mediàtic de la multinacional i una vaga a Telefónica, convocada per al proper dilluns 25.

Etiquetas
stats