Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Detingudes 9 persones en espais llibertaris de Barcelona per ordre de l'Audiència Nacional

Dues furgones dels Mossos d'Esquadra aquest matí en un dels escorcolls al barri del Clot

elDiario.es Catalunya / Jordi Molina

Barcelona —

Els Mossos d'Esquadra han escorcollat diversos espais llibertaris de Barcelona per ordre de l'Audiència Nacional. Han detingut 9 persones acusats de “pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista”. Es tracta d'una nova fase del cas Pandora que el mes de desembre passat es va saldar amb 10 detencions i l'empresonament preventiu de 7 persones. 

Des de primera hora del matí els agents han irromput en locals com l'Ateneu Llibertari de Sants, al carrer Maria Victòria. L'operació s'ha estès a set espais més en altres barris com Gràcia, Sant Andreu i el Clot, i al municipi de Manresa. 

Com en la primera operació Pandora, el desplegament policial d'aquest dimecres va dirigit a detenir membres de Grupos Anarquistas Coordinados (GAC), un col·lectiu que la policia relaciona amb suposats “atemptats amb artefactes explosius” els anys 2012 i 2013 com la col·locació d'un artefacte casolà a la catedral madrilenya de l'Almudena.

Segons els advocats de la defensa, no s'ha demostrat que els acusats estiguin relacionats amb els fets ocorreguts. Tanmateix, els set detinguts van passar 45 dies en presó preventiva sota legislació antiterrorista, que permet la dispersió dels arrestats en altres presons de l'Estat i la incomunicació durant 120 hores.

Alguns col·lectius com l'Assemblea de Sants o Acció Llibertària de Sants han respost als escorcolls cridant a la solidaritat i a concentrar-se davant dels locals escorcollats. “Ens tornen a titllar de terroristes. Terrorista és l'Estat que ens condemna a una vida de misèria!”, proclamen des d'Acció Llibertària.

Asens sospita d'Interior “per voler desviar l'atenció”

Asens sospita d'Interior “per voler desviar l'atenció”Jaume Asens, advocat d'un dels detinguts pel cas Pandora, ara tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha lamentat els escorcolls d’aquest dimecres a diversos espais llibertaris de Barcelona per ordre de l'Audiència Nacional. Segons ha explicat Asens a Catalunya Plural, “sembla que s’hagi volgut desviar l’atenció” després dels escorcolls a les seus de CDC realitzats els últims dies i que “Interior hagi contribuït a fer un desplegament tan exagerat per assenyalar determinats col·lectius”.

El també responsable de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i transparència s’ha queixat d’una operació “feta a les fosques” i de “l’exhibició de musculatura policial” que, segons l'advocat, “ha estat del tot desproporcionada”. Per a Asens “hi ha una doble vara de medir i molta hipocresia” a l’hora de censurar “la teatralitat amb què la policia actua contra el procés” i, en canvi, es “tolera molt més quan la policia escorcolla Ateneus llibertaris”.

Com a regidor del Districte de Sants Montjuïc, ha lamentat que cap responsable de la conselleria d’Interior hagi donat cap avís sobre el dispositiu policial. “Quan es posa en marxa un dispositiu de 500 agents és important actuat amb cautela i no caure en estigmatització”, ha dit Asens, que ha recordat el cas de Can Vies i els problemes afegits que va suposar l’excés policial.

Sobre les 9 detencions, Asens ha demanat prudència a l’hora de parlar de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista. “En el passat hem vist com l’Operació Pandora es va desinflar com un souffle”, ha recordat el tinent d’alcalde: “A molts se’ls impulsava per qüestions d’ordre relacional, no per fets concrets”. Per a Asens és important no generar alarma entre el veïnat de Barcelona i ha lamentat que conceptes com “terrorisme” apareguin amb tanta facilitat.

Etiquetas
stats