Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC aplica la sanció mínima al sector crític i agafa oxigen fins el consell nacional de febrer

Jordi Mumbrú

La reunió que cada dilluns celebra la comissió executiva del PSC tenia avui especial interès, després que la setmana passada cinc diputats ignoressin la disciplina del partit i, en un debat de gran importància al Parlament, sobre la declaració de sobirania i el dret a decidir, no van votar en contra tal i com havia ordenat l direcció. Finalment, la direcció executiva ha decidit castigar-los aplicant el reglament i sancionar cadascun dels diputats amb una multa de 400 euros. S’havia especulat amb la possibilitat que haguessin de donar explicacions o fer un gest cap a la direcció del partit, però la comissió executiva no ho ha trobat necessari i ha preferit “passar pàgina”, segons ha explicat en la posterior roda de premsa el portaveu del partit, Jaume Collboni.

“Considerem un fet greu trencar l’unitat d’acció” ha dit Collboni i ha recordat que les discrepàncies són legítimes però no poden acabar trencant la untat de vot al Parlament iencara menys sobre un tema tant cabdal. Collboni ha explicat que la executiva té clar que “no és un problema de disciplina, sinó de fons”, ja que els diputats díscols, que formen part del sector més catalanista del partit, tenen una opinió diferent sobre la possibilitat d’organitzar un referèndum o sobre les relacions que hi ha d’haver entre Catalunya i Espanya. “Aquest problema s’ha de resoldre amb les conferències que estaven previstes” ha dit Collboni, referint-se al consell nacional que s’ha de celebrar dissabte i que haurà de definir les pautes i els integrants d’un procés que a mig termini vol reorientar el partit i recuperar la confiança dels electors que l’han abandonat. El grup impulsor que haurà de dirigir aquest procés el formaran Miquel Iceta, Jaume Collboni, Joan Ignasi Elena, Ànegl Ros i Fèlix Ballesteros.

La decisió del partit de passar pàgina amb la mínima sanció possible enlloc de solucionar el problema de fons dóna aire a la direcció i rebaixa la tensió interna, però trasllada per més endavant un debat que el partit arrossega des de fa molt de temps i que té difícil solució. El partit confiava solucionar bona part d’aquestes divisions internes durant el darrer congrés, que es va celebrar el desembre de 2011, però finalment es va optar per no aixecar la destral de guerra i trobar un acord que satisfés a tothom. L’acord va permetre superar el congrés, de la mateixa manera que la mínima sanció als díscols aprovada avui permet superar aquesta crisi interna, però el problema continua.

Etiquetas
stats