Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas i Rajoy han començat a negociar sobre el dret a decidir

Artur Mas, durant la compareixença per valorar els seus primers cent dies al front de l'Executiu català.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La negociació ja ha començat. La trobada secreta que van mantenir la setmana passada a la Moncloa el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va servir per començar a negociar la consulta d'autodeterminació de Catalunya. “Les posicions són absolutament divergents”, ha aclarit Mas, que ha defensat que “l'obligació és parlar”. En una roda de premsa per fer balanç dels primers 100 dies del nou mandat, el president ha avisat que hi haurà altres trobades amb Rajoy i que “també seran discretes, perquè si no, no es podrà avançar”.

L'anunci de Mas contrasta amb les declaracions que Rajoy ha fet aquest mateix dimecres durant la reunió executiva del PP, en què ha assegurat que no està disposat a dialogar sobre “el que se surti de la legalitat”. Preguntat sobre aquesta contradicció, Mas ha respost: “No sé el que ha dit davant dels seus. Jo sé el que em va dir a mi”. I, segons la seva versió, els dos mandataris van parlar “a fons del dret a decidir i de la consulta”. Mas ha explicat que Rajoy li va dir que s'oposava a qualsevol consulta però ha deixat clar que les reunions continuaran. De forma discreta, però continuaran. En la trobada secreta Mas va defensar que “si l'Estat espanyol volgués, podria conèixer l'opinió dels ciutadans” i que després ja es veuria què s'ha de fer amb els resultats sobre la taula. La resposta després de la primera trobada va ser un 'no'.

L'únic acord que van tancar els dos mandataris, segons Mas, és que es revisarà el sostre del dèficit que han de complir les comunitats autònomes. Mas ha criticat que els paràmetres actuals són “arbitraris i injustos” i s'ha mostrat optimista que Rajoy rectificarà. “En algun terreny, començarem a recollir fruits”, ha dit. Mas ha recordat que ell va ser el primer a aplicar els ajustos socials i que la Generelitat ha estat “absolutament seriosa” en la reducció de la despesa pública. El president ha criticat que el conjunt de territoris han assumit el 71% de l'ajust, quan només representen una tercera part de la despesa. “L'Estat no ha fet els ajustos”, ha lamentat Mas.

Sense moneda de canvi

La flexibilització del dèficit permetrà que el Govern de la Generalitat aixequi el peu de l'accelerador en les retallades socials i clarament millorarà la imatge que els catalans tenen del seu president. Però, en cap cas, segons Mas, aquesta concessió serà moneda de canvi amb la consulta sobiranista. De fet Mas ha dit que ni tan sols espera que Rajoy plantegi les negociacions en aquests termes. El president ha considerat que “no és incompatible” negociar un millor finançament amb Rajoy i mantenir el compromís de celebrar una consulta d'autodeterminació durant el 2014.

Etiquetas
stats