Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite a Pedro Sánchez y amenaza el Gobierno
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El Robin Hood dels bancs, davant la justícia

L'Enric Duran, el Robin Hood dels bancs, abraça una companya activista. (Carmen Secanella)

Noelia Román

Barcelona —

L'Enric Duran, més conegut com el Robin Hood des bancs, ha emprès una nova croada: la seva defensa legal. Acusat d'estafa i falsedat documental després de confessar haver estafat 492.000 euros a 39 entitats bancàries per destinar-los a fins socials, Duran compareixerà aquest matí davant l'Audiència Provincial de Barcelona per intentar ajornar el seu judici al · legant “desemparament legal”.

El seu advocat, assegura, ja no li mereix confiança i pretén revocar-lo. No el va informar del judici fins el 23 de gener, temps insuficient, argumenta Duran, per preparar la seva defensa. La Fiscalia demana per a ell sis anys de presó per un delicte continuat de falsedat en document mercantil i dos per un delicte d'insolvència punible.

L'Audiència Provincial, però, ja el va informar la setmana passada que considera el seu intent una “estratagema per fer un frau de llei amb l'únic motiu que se suspengui el judici”. Duran no desisteix i ahir va remetre un nou escrit a l'Audiència ampliant i detallant els arguments de la seva sol · licitud.

L'activista anticapitalista més famós dels últims anys no entén per què l'acte que va sortir dels jutjats el 4 d'octubre de 2012 amb les dates del judici (12, 13 i 14 de febrer del 2013) no va arribar al seu coneixement fins al passat 23 de gener. El seu advocat, assegura, li ha donat excuses que no pot provar i explicacions poc convincents. “Per això vaig començar a plantejar-me de manera seriosa revocar el meu advocat ja que aquest buit informatiu no em permet seguir confiant en ell”, explica Duran en l'escrit remès a l'Audiència.

Una 'acció reivindicativa' per avergonyir als bancs

A Duran, de 36 anys, se li va batejar com el Robin Hood dels bancs el 2008, quan ell mateix va confessar que, durant els dos anys anteriors, havia estafat 492.000 euros a 39 entitats bancàries per posar-les en evidència i denunciar la seva responsabilitat en la actual crisi econòmica.

Duran, un petit geni de les matemàtiques, no va dubtar a utilitzar documentació falsa i a inventar negocis inexistents per aconseguir els préstecs. La major part dels diners els va destinar a finançar moviments socials. 8.000 euros els va reservar per a la seva pròpia manutenció quan va decidir abandonar el país.

Però va tornar per voluntat pròpia i va confessar el seu suposat delicte amb pèls i senyals en una revista de 20 pàgines i 300.000 exemplars que ell mateix va editar, convençut que, com diu la dita castellana, qui roba a un lladre té cent anys de perdó. La seva “acció reivindicativa” -com ell l'anomena- i la seva confessió no li van evitar la presó. Els Mossos el van detenir, el març de 2009, a la Universitat de Barcelona, ​​després que diverses entitats interposessin denúncies contra ell. Fins que no va aconseguir reunir els 50.000 euros de la seva fiança, Duran va passar un parell de mesos al centre penitenciari de Can Brians.

Des de llavors, en llibertat vigilada, el Robin Hood dels bancs ha impulsat la Cooperativa Integral Catalana amb projectes que persegueixen una societat alternativa.

Els seguidors de Duran, que demanen la seva absolució, han cridat a mostrar el rebuig al seu procés judicial aquest matí, a les 9:30 h., davant l'Audiència Provincial.

Etiquetas
stats