Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Treballadors dels mitjans s’uneixen per primer cop contra la crisi del sector

Assamblea de Mitjans en lluita / Raquel Ligero

Raquel Ligero

Barcelona —

“Ha arribat el moment de mullar-nos i trencar amb la por”. Aquesta ha estat una de les màximes que ha tancat la primera assembla conjunta de treballadors de mitjans de comunicació organitzada per la coordinadora Mitjans en Lluita. Més d’un centenar d’empleats de diverses branques de la comunicació a Catalunya s’han donat cita aquest matí al centre cívic La Sedeta, amb l’objectiu de començar a treballar com a col.lectiu per reclamar una regularització dels professionals del sector i reivindicar la necessitat que el periodisme recuperi la seva missió de servei públic.

La comunicació és, després de la construcció, el sector a l’Estat espanyol més malmès arran de la crisi. Pateix, alhora, un dalt a baix econòmic causat per la reducció de les inversions publicitàries; una transformació tecnològica dins de les redaccions, i una manca de credibilitat social, que l’han submergit en una constant d’EROs, acomiadaments, rebaixes i congelacions salarials, i la precarització d’aquells que encara conserven els seus llocs de feina. Però com ha apuntat el periodista Sergi Picazo, “s’ha de passar de la indignació a l’organització”. Per això l’assemblea de Mitjans en Lluita ha decidit iniciar accions conjuntes amb els diferents mitjans que formen part de la coordinadora per sortir al carrer i fer visible la problemàtica.

Lluny d’iniciar un moviment estrictament sectorial, l’assemblea s’ha compromès a implicar-se també en altres lluites socials. Per això demà posarà el primer peu al carrer amb l’assistència a la manifestació unitària del sector públic que tindrà lloc a Barcelona, entenent que el periodisme és un servei públic en sí mateix.

De fet, el paper del mitjans de comunicació és imprescindible per garantir la llibertat dels ciutadans en un sistema democràtic i per això l’assemblea ha reivindicat la importància de treballar per aconseguir unes condicions laborals dignes per als professionals de la informació, que els permetin desenvolupar la seva feina amb qualitat i rigor, “perquè si no”, han dit, “ningú fiscalitzarà el que diu el poder”.

Els treballadors dels mitjans de comunicació participants han recordat, també, la importància de recuperar la credibilitat de la societat civil que, a dia d’avui, està molt lluny de ser una realitat. Per això, com ha reclamat el periodista Roger Tugas, “cal dibuixar les bases per millorar la professió de cara al futur”. En aquest mateix sentit, però amb la mirada posada en els ciutadans, s’ha expressat el també periodista Pedro Gómez, que ha assegurat que cal que la gent prengui consciència que cal sortir al carrer per exigir una informació de qualitat.

L’assemblea ha constituït comissions per organitzar-se i treballar internament i també s’ha compromès a tirar endavant iniciatives per donar difusió a la tasca que desenvolupi la coordinadora a partir d’ara, tant a través de les xarxes socials com amb formats més tradicionals com l’elaboració d’un butlletí en paper.

La jornada ha servit per evidenciar la pluralitat del sector de la comunicació a Catalunya pel que fa a la quantitat de mitjans públics i privats que hi ha al territori i per deixar constància dels punt en comú que els porten a la lluita col.lectiva. A més, l’heterogeneïtat de l’assemblea, quant a l’edat dels participants, ha fet evident que tant les generacions més joves com les més veteranes del món de la comunicació estan prenent consciència de la necessitat d’articular un canvi per millorar el sector de cara al futur.

Etiquetas
stats