Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Valeriano Gómez es desmarca de l'arbitratge en un cara a cara amb els afectats per les preferents de Mataró

Afectados por las preferentes en Mataró en una de sus manifestaciones semanales por la ciudad. / Carles Palacio

Pau Rodríguez

Mataró —

“L'estafa de les preferents ser el primer rescat als bancs que es va produir a Europa, una operació per salvar les entitats espanyoles que vam pagar els petits estalviadors, els fills de la guerra civil, els que treballem des dels deu anys catorze hores al dia, els que vam haver d'emigrar dels nostres pobles... I tot mentre Zapatero parlava de brots verds!”. Així, d'una tirada, es va despatxar un dels afectats per les preferents de Mataró davant tot un exministre com el socialista Valeriano Gómez. Era la primera vegada que aquesta persona podia dirigir-se a una figura política de primer nivell, després de manifestar-se durant un any sencer tres vegades a la setmana pels carrers de la ciutat, sense que els mitjans de comunicació ni els partits els fessin cas. Per això l'auditori estava ple per rebre al dirigent del PSOE.

Més de 200 persones, totes elles afectades per les preferents i amb una mitjana edat molt superior als 65 anys, es van congregar a l'institut Miquel Biada de Mataró per rebre el responsable econòmic del PSOE al Congrés dels Diputats. En les pròximes setmanes acudiran a aquesta localitat barcelonina totes les formacions polítiques espanyoles i també del Parlament de Catalunya per veure si poden aportar solucions a la situació en què es troben els estalviadors de la ciutat, que el març passat es van veure obligats a canviar les seves preferents -la majoria de Caixa Laietana- per accions de Bankia i ara, després de la seva caiguda, s'han quedat sense res, a més de no poder entrar en l'arbitratge perquè se'ls considera accionistes. Les trobades amb polítics han de servir també, segons espera Diego Herrera, portaveu de la plataforma local Estafabanca, perquè els polítics “mirin a la cara” als afectats i s'adonin de la magnitud del problema. No obstant això, en aquesta ronda hi faltarà un convidat d'excepció, el més determinant i que per ara no ha confirmat assitència: el Partit Popular.

Davant d'un auditori que es va quedar petit, i en els seients del qual es percebia la tensió de tot un any de ràbia acumulada, Gómez va optar per desentendre's del mecanisme d'arbitratge que va pactar el seu partit amb el PP al gener per aportar una solució als afectats. “La solució ha de tenir en compte a tots els estalviadors, sense criteris restrictius”, va proclamar el dirigent, en al·lusió als presents, que com els clients altres entitats perifèriques de Bankia-les caixes de Segòvia, Àvila, la Rioja, Bancaixa-van canviar les seves participacions per accions que ara valen poc més que res. No obstant això, Gómez va avisar que qui té la paella pel mànec ara és el PP: “els enviem una carta el 12 de febrer i encara esperem resposta”, va dir, per afegir que després de pactar aquesta solució ara tenen “poques esperances de que l'arbitratge serveixi per tornar els diners a tots els afectats ”.

Tot i guardar les formes durant l'acte, algun dels presents afectats no va poder reprimir-se d'esbroncar Valeriano Gómez quan prometia treballar perquè recuperés els estalvis la immensa majoria dels enganyats. “Tots!”, li responien des de l'auditori, igual que quan el dirigent parlava que gairebé tots van ser estafats, de nou des de baix li responien que ho van ser “tots”, sense excepcions. A Mataró la totalitat dels estalviadors que van caure a la trampa de “la major estafa financera de la història d'Espanya” -així va batejar Gómez els fets- volen que els retornin els seus diners. Per això aposten per un arbitratge inclusiu, universal i fraccionat -per si l'Estat ni té fons per afrontar tot de cop.

Davant la indignació creixent a la sala, Gómez no es va salvar de donar compte de l'actuació del seu partit al capdavant del Govern fins a finals del 2011, quan l'operació de col·locació de preferents a persones no inversores ja s'estava portant a terme. “Què va fer el PSOE, la CNMV, el Banc d'Espanya?”, li van preguntar en més d'una ocasió. El llavors ministre de Treball va admetre que “la CNMV no va informar prou dels riscos que comportaven aquests productes” per als ignorants en matèria econòmica, però va inquirir que “sobretot la responsabilitat recau en les entitats financeres”.

Malgrat la crispació i als crits incontenibles, entre els assistents es van donar per satisfets amb el compromís de Gómez de fer el possible perquè l'arbitratge no els deixi fora, tot i que són conscients alhora que poc pot fer ara el PSOE donada la majoria absoluta que té el PP. D'aquesta manera, tot i que la plataforma d'afectats Estacafanca identifica Gómez com un dels còmplices del que ha passat, no va tenir inconvenients a agrair la seva presència cara a cara amb els afectats de Mataró.

Etiquetas
stats