Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Anticorrupció demana 14 anys de presó per al president de Damm per frau i blanqueig

El fiscal demana portar a judici el president de la Damm.

Europa Press

Madrid —

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat aquest dijous a l'Audiència Nacional un escrit sol·licitant l'obertura de judici oral contra el que va ser president de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Coll, el seu fill i actual president, Demetrio Carceller Arce, i dues persones més com a responsables de tretze delictes contra la Hisenda Pública i un delicte de blanqueig de capitals. Es demanen 48 anys i sis mesos de presó per al primer i 14 per al segon.

En l'escrit s'assenyala igualment una responsabilitat civil de més de 72 milions d'euros per fraus a la Hisenda pública estatal i a la de la Comunitat Autònoma de Madrid a la qual hauran de respondre solidàriament els quatre acusats, que a més dels ja esmentats són José Luis Serrano Florez, home de confiança de Carceller Coll, i l'assessor Gabriel Ignacio Petrus Labayen.

El passat 11 de setembre, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va dictar una interlocutòria assenyalant que veia motius suficients per jutjar-los per defraudar presumptament 72.040.000 euros a Hisenda i cometre un delicte de blanqueig de capitals.

En concret, el jutge detallava que, segons els informes elaborats per l'Agència Tributària, Carceller podria haver defraudat entre els anys 2001 i 2009 un total de 42.340.000 euros en concepte d'IRPF i 29.690.000 més en relació amb el Impost de Patrimoni.

Ocultació des dels 90

L'escrit d'Anticorrupció, de 42 pàgines, detalla que Carceller Coll s'ha dedicat a amagar les seves rendes i patrimoni a Hisenda “almenys, des de l'any 1990”, simulant residir a Portugal i Regne Unit “amb la finalitat de poder ser considerat com no resident i, d'aquesta manera, eludir el compliment de les seves obligacions tributàries a Espanya”.

Així, l'expresident de la cervesera ha amagat, segons Anticorrupció, ser el propietari real d'importants paquets accionarials d'entitats radicades i el nucli principal d'activitat de les quals es desenvolupa a Espanya, feina per a la qual comptar amb la participació de la resta d'acusats.

Afegeix que, amb aquesta finalitat, va utilitzar “un entramat societari d'estructures fiduciàries tipus trust radicades en paradisos fiscals com Panamà, Luxemburg, Antilles Neerlandeses i Madeira. Dit entramat va ser creat amb l'assessorament del despatx de Gabriel Ignacio Petrus, que cridava al seu client amb el sobrenom ”Jardins“.

No anar a restaurants de moda

Segons el Ministeri Públic, tant Carceller Coll com la seva dona, María del Carmen Arce, han residit a Espanya tant a la capital com a Galapagar (Madrid), si bé per ocultar-ho adoptaven nombroses mesures de precaució “tals com evitar freqüentar restaurants o locals d'oci; fer els pagaments en efectiu o delegar en el seu fill”, Carceller Arce, la signatura de qualsevol negoci o operació econòmica.

Tots els fets atribuïts per Anticorrupció a l'empresari cerveser són constitutius de tretze delictes contra la Hisenda Pública i un delicte de blanqueig de capitals dels quals Carceller Coll ha de respondre com a autor mentre que la seva “mà dreta”, el seu fill i el seu assessor han de fer de cooperadors necessaris.

Per la seva banda, a l'actual president de Damm Carceller Arce, concretament, se li atribueixen quatre delictes contra la Hisenda Pública, en concret pel frau d'IRPF corresponent als exercicis fiscals de 2007, 2008 i 2009 i pel frau sobre l'Impost sobre el patrimoni corresponent a l'exercici fiscal 2007, a més d'un delicte de blanqueig de capitals. Se li demanen per això 14 anys de presó i multes milionàries.

Al seu pare Anticorrupció li demana tres anys i mig de presó per cadascun dels delictes de frau i tres anys pel de blanqueig; per a José Luis Serrano Florez, 19 anys de presó, i per l'assessor Ignacio Gabriel Petrus, 41 anys.

L'escrit detalla les complicades estructures fiduciàries creades i utilitzades per amagar tots els interessos econòmics de Carceller pare així com per revertir les quantitats defraudades i incrementar així el seu patrimoni i rendes.

Es va fer a través de societats com Atlàntica Petrogás SA (antiga Naviera Petrogás S.A.). D'aquesta societat l'empresari en tenia un paquet a través d'Aboukier Marítima SA, participada al seu torn per la societat de Madeira Roquesta Constultadoria I Serveis LDA. Entre elles s'adquirien participacions que passaven a formar part d'altres societats com la luxemburguesa List SA o l'alemanya Bankhaus Hermann Lampen KG, en el que el fiscal denomina “Operació Nelson”.

L'escrit detalla operacions similars per ocultació d'actius a altres societats com la “Piolin” (per ocultar paquets accionarials en Immobles de l'Arxipèlag SA, Cursa, Syoc, Amicsa), la “operació Halfrond” (per ocultar inversió a Hidroeléctrica del Cantábrico SA ) o l'anomenada “operació de societats agràries” (inversions a Majanova, Garcibravo, Los Tojales, la Torre de Gudiamar; Paymogo, Azanaque i FM).

Anticorrupció comptabilitza fins a sis d'aquestes operacions i inclou també en el seu escrit que Carceller Coll va ser titular de diversos comptes bancaris oberts a JP Morgan i Citigroup, així com de societats instrumentals que al seu torn figuraven com a titulars de comptes oberts en aquestes entitats financeres.

Aquests comptes bancaris, si bé operaven materialment des d'Espanya, segons Anticorrupció, estaven obertes formalment en oficines bancàries de l'exterior, en concret Citigroup Private Bank a Londres i JP Morgan a Brussel·les, fet que va contribuir a aconseguir la finalitat defraudadora perseguida per l'expresident de la cervesera.

Ocultació herència de la seva germana

També se li atribueix a Carceller Coll una ocultació de fons a l'hora de declarar els béns heretats després de la mort de la seva germana Josefina Carceller, en el que Anticorrupció denomina “Operació Tia Tula 2”.

En aquest cas, va heretar un total de 9.072.981, 54 euros i únicament va declarar 6.736.887,64. Només en aquesta operació va defraudar al fisc 1,2 milions d'euros. Fins a juliol de 2013, segons Anticorrupció, els interessos de demora meritats per aquesta quota ascendia a 486.418,56 euros.

Etiquetas
stats