Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Clam per una educació catalana, publica i de qualitat

Imatge de la plaça Sant Jaume plena de gom a gom (cc @DocentsPrec)

João França

Barcelona —

Mentre el passat dilluns la societat civil sortia als carrers per reclamar l'ensenyament en català, avui la comunitat educativa s'ha manifestat per reclamar que, a més a més, sigui públic i de qualitat. La manifestació, convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), ha agrupat desenes de col.lectius, no només del sector de l'ensenyament. Des de partits polítics fins a assemblees de facultats, passant pels principals sindicats del gremi, unes 5.000 persones han recorregut els carrers de Barcelona des de la plaça Universitat fins a les portes de la Generalitat per omplir una plaça Sant Jaume que, per segon cop aquesta setmana, s'ha vist desbordada per la indignació contra la LOMCE.

Les pancartes desplegades durant la manifestació expressaven el doble sentit de la protesta, que resumia el lema de la convocatòria: “Per la cohesió social, ni LOMCE ni retallades”. Per la seva banda, el bloc universitari, més animat durant la marxa, combinava dos consignes: “La nostra educació no pagarà el seu deute” i “El català a l'escola, ara i sempre”, aquest últim un eslògan clàssic de la defensa de la immersió.

“Ja abans que es fes pública la darrera vesió no se'n podia salvar res, d'aquesta llei”, ha expressat durant la protesta la secretaria d'Ensenyament de CCOO, Montse Ros, que ha volgut deixar clar que aquesta manifestació ja estava convocada abans que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, “posés en dubte el sistema d'immersió”. Ros ha volgut deixar clar que per acceptar la proposta de llei el Ministeri “s'hauria de tornar a plantejar el text des de zero”, tot i que en aquest sentit ha afegit que la norma vigent, la LOE, és “un marc prou correcte”.

La portaveu del sindicat USTEC-STEs, per la seva banda, s'ha volgut referir també a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), entorn a la qual la majoria de partits polítics catalans van decidir fer pinya. “Defensarem la immersió però no la LEC, contra la que ja vam convocar tres jornades de vaga”, ha afirmat Cañadell, i ho ha justificat assegurant que “molts aspectes de la LOMCE ja són presents a la LEC”, com és el cas de la cobertura legal que s'ofereix a les escoles que segreguen per raó de sexe. A més, Cañadell ha afegit que “la nova llei ideològicament regressiva i aposta per la privatització i la mercantilització de l'educació”.

En la mateixa línia s'ha expressant Roser Font, de FETE-UGT, que ha declarat que “la LOMCE ens vol tornar a un model d'escola que ja teníem superat”. Centrant-se no tant en la reforma de Wert com en els ajustos aplicats per la Generalitat, Font ha fet una crida a que el nou Govern “torni a invertir” en educació perquè “el que es faci ara repercutirà en el futur”. En les demandes a l'executiu que es constituirà en les properes setmanes, Ros ha reclamat també “que se solucioni el problema de les substitucions”.

Tots els sindicats han coincidit en defensar que la immersió és un element de cohesió social a Catalunya. I aquesta coincidència, segons els sindicats, s'estén a la resta de la societat catalana. “La batalla de la immersió ja està guanyada perquè té un ampli suport social; no podran aplicar-la si tothom s'hi oposa”, ha manifestat Montse Ros.

En acabat de la protesta, alguns portaveus dels manifestants han demanat ser atesos pels responsables del Govern, tal com va succeir dilluns amb la concentració a favor del model d'escola catalana. A diferència de la darrera vegada, però, quan als representants de Somescola.cat els van rebre el president, Artur Mas, i els consellers Irene Rigau i Ferran Mascarell, aquesta vegada ha sigut el cap de gabinet de la secretaria del Govern qui s'ha entrevistat amb els manifestants. A la reunió, el president de la FAPAC, Àlex Castillo, i el president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Jaume Aguilà, han exposat les seves raons a l'interlocutor, i aquest s'ha compromès a transmetre-les al departament d'Ensenyament.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats