Can Vies llançarà una campanya de micromecenatge per la reconstrucció de l'edifici
La reconstrucció de Can Vies no només depèn de la força de voluntat dels activistes i dels veïns de Sants; calen diners per finançar el material d'obra un cop ja s'ha desenrunat tot l'espai de la finca que va quedar derruit el dia després de les eleccions europees. Malls, fustes, palets, cubells... O els mateixos contenidors que es van llogar per endur-se la runa. Tot això té un cost, que des de Can Vies han decidit cobrir mitjançant una campanya de micromecenatge a través de Verkami, que es posarà en marxa les properes setmanes.
El col·lectiu okupa, que ahir va celebrar la seva assemblea setmanal amb els veïns de Sants, encara no vol estimar quina serà la quantia que demanaran, però ja avancen que els diners també serviran per fer front a les “despeses antirrepressives”. Això és, per pagar els costos dels processos judicials dels fins ara 67 detinguts després d'una setmana sencera de manifestacions derivades en aldarulls amb la policia. El que serà més difícil, segons reconeixen, és poden assumir també la fiança de 10.000 euros que s'ha imposat a un dels dos detinguts en presó preventiva.
A hores d'ara, i després de diverses jornades de treball en què han participat nombroses persones, la part enderrocada de Can Vies -corresponent a l'antiga capella-, ja és neta. On abans tot era runa, ara hi llueixen dues jardineres amb flors. Falta per veure a què es dedicarà l'espai, tot i que en més d'una ocasió Can Vies ja havia avançat que s'hi podria habilitar un petit parc infantil.
Hi entraran bombers i operaris municipals
El repte ara és rehabilitar la part de la històrica finca que encara es manté dret. Malgrat la certesa, segons els tècnics que assessoren Can Vies, de que no hi ha perill d'esfondrament, el cert és que no és segur de treballar-hi, perquè sí que hi ha risc de petits despreniments. Aquesta part interior està malmesa perquè el dia de l'enderroc els operaris hi van fer alguns forats i van derruir el torreó que s'aixecava al teulat de l'edifici.
Així doncs, de la retirada de la runa de la part interior de l'edifici se'n faran càrrec els bombers i operaris municipals. En un comunicat, el col·lectiu de Can Vies assegura que “vetllarà pel correcte desenvolupament de les tasques de neteja a l'interior de l'edifici”. No posarà pegues, per tant, a la intervenció de l'Ajuntament de Barcelona, igual com no ho van fer quan es va enretirar l'excavadora calcinada de l'espai. Això no vol dir, tanmateix, que les negociacions entre les dues parts s'hagin reestablert, almenys públicament.
Aprofitant el comunicat, des de Can Vies van voler felicitar el tercer aniversari de Can Batlló, un centre d'origen fabril també ocupat pels veïns de Sants, i els nous espais okupats el cap de setmana passat: l'Ateneu La Porka -al barri de Sant Antoni- i l'Ateneu Popular el Rec -al Fort Pienc-.