Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El vot contrari del PSC a la declaració de sobirania provoca una greu crisi interna dins el partit

Cinc diputats socialistes desobeeixen les directrius de Pere Navarro

Jordi Mumbrú

Ha començat el pols. La decisió del primer secretari del PSC, Pere Navarro, de votar en contra de la declaració de sobirania i de negar la llibertat de vot als seus diputats ha encès la metxa. Des de fa temps, dins del partit hi ha diversos corrents, cosa que per a alguns és “pluralitat” però per altres és un polvorí. No és fàcil determinar les diferents famílies internes però cada vegada es van definint més clarament dos grans corrents: l'aparell (encapçalat per Pere Navarro i molt proper al PSOE) i els crítics, agrupats principalment dins el moviment Avancem i disposats a arribar més enllà en democràcia interna però també a les aspiracions nacionals catalanes. Des de fa temps existeix certa tensió però fins ara s'havien mantingut les formes. Fins i tot Navarro ha acudit recentment com a convidat a un acte organitzat per Avancem.

Però la votació d'ahir, en què cinc diputats socialistes van desobeir les ordres de Navarro, podria posar punt i final a aquesta convivència. Els diputats que ahir van decidir no votar, propers o membres de Avancem, van rebre de seguida el suport de destacats militants i la xarxa es va convertir ràpidament en un formiguer de queixes, articles crítics amb Navarro i amenaces de trencar el carnet. “Mai m'havia sentit tan lluny del partit que he mirat de representar durant trenta-tres anys. Error tàctic, estratègic, ideològic i polític ”va dir en un tuit Joaquim Nadal. Montserrat Tura també va disparar: “Mai un primer secretari del PSC havia trencat tants ponts construïts per integrar el pensament progressista i catalanista com Pere Navarro en un any”. Es van sumar a les crítiques altres militants i algun exalcalde i també algunes agrupacions com l'Executiva de Granollers. L'efecte dòmino es va aturar a la nit però avui totes les mirades buscaran gestos, paraules i qualsevol detall que pugui donar a entendre que s'ha trencat una relació que ja no té solució. “Tot és reparable”, va dir Joan Ignasi Elena, líder de Avancem, després de sortir de l'hemicicle. Però tot està per veure.

La declaració sobiranista també va encendre un foc dins de la federació de CiU, que durant el dimarts va viure un intercanvi d'acusacions internes de tot tipus a través de Twitter. Ahir dimecres les parts implicades treien importància a l'enfrontament i semblava que el tema havia quedat oblidat.

Etiquetas
stats