Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un dels detinguts a Sants ingressa a presó de manera preventiva

Un detenido, la noche del miércoles.

João França

Barcelona —

Un dels detinguts durant els aldarulls aquesta setmana al barri de Sants de Barcelona, arran del desallotjament del centres social okupat Can Vies, ha ingressat a presó de manera preventiva. El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona així ho ha decretat aquest divendres. És de moment l'únic dels 61 arrestats en total que entrarà a presó.

Aquesta tarda entre 200 i 300 persones s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per demanar la llibertat dels detinguts després dels altercats que van començar dilluns al vespre. En una roda de premsa sobre el terreny, el col·lectiu antirrepressiu Rereguarda, que assisteix a manifestants detinguts i agredits, ha denunciat que moltes de les detencions han estat arbitràries, i que s'han comès abusos policials durant l'actuació dels Mossos.

El detingut que entrarà a la presó de forma preventiva és una persona de 30 anys, de professió auxiliar d'infermeria, que participava en una colla de bastoners de Barcelona. Segons Andrés Garcia, advocat de l'Observatori Penal dels Drets Humans de la UB, aquesta decisió judicial és desproporcionada, perquè només es decreta quan hi ha risc de fuga o de destrucció de proves, i Garcia assegura que no és el cas. Al detingut se li imputen càrrecs de danys i desordres públics.

La situació dels detinguts és a hores d'ara diversa. La desena de detinguts dilluns i dimarts van quedar en llibertat aquelles mateixes nits, tot i que amb càrrecs. Dels 30 detinguts dimecres, 18 han passat a disposició judicial aquest divendres, i onze van ser posats en llibertat ahir, també amb càrrecs. Finalment, un d'ells va ser posat en llibertat però sense càrrecs. Es tracta d'en Joan, un jove del barri i habitual dels moviments socials de Barcelona que pateix la síndrome de Tourette i durant la detenció rebre un fort cop al nas.

Per últim, els 23 arrestats dijous a la nit encara romanen en dependències policials a la comissaria de Les Corts.

Primera querella per abusos policials

En la mateixa roda de premsa, Rereguarda ha anunciat que ja s'ha presentat la primer querella denunciant abusos i agressions per part dels Mossos d'Esquadra. La denuncia l'ha interposat un jove que va ser colpejat amb la porra per part d'un agent antidisturbis mentre anava en bicicleta dimarts a la tarda. L'impacte li va deixar una visible ferida a l'orella.

A més de desproporcionalitat en l'actuació policial, des de Rereguarda denuncien detencions injustificades. “No diem qe totes les detencions siguin artibtràries, però hem detectat patrons d'arbitrarietat en algunes detencions”, constaten.

Etiquetas
stats