eldiario.es

9

CATALUNYA

Toteking & Shotta, el hip hop 10 anys després

El grup de Sevilla presenta en la sala Apolo de Barcelona aquesta nit el seu últim àlbum, ‘Héroe’, una dècada després de l'anterior, ‘Tu madre es una foca’.

Els germans Alcántara canten l'Espanya dels sis milions d'aturats, de les retallades i de la corrupció.

Los Alcántara, con el conejo...

Els Alcántara, amb el conill...

Els germans Alcántara, Toteking & Shotta o Shotta & Toteking, que és i són el mateix, estan en plena gira de presentació del nou àlbum Héroe. Els sevillans assalten la sala Apolo de Barcelona la nit de divendres 1 de març i, tot i que es tracta d'una cita obligada per a públic que consumeix hip hop nacional, cobra encara més sentit quan feia 10 anys del seu últim treball conjunt Tu madre es una foca. Massa temps per al rap del terrer. En aquest sentit cal preveure certa expectació per part del públic en un recent reverdir dels "clàssics" del gènere, quan també ha tornat a l'arena el barceloní Mucho Muchacho.

El nou llarga durada de Toteking & Shotta es compon de temes més cítrics i crítics, el que bé pot ser bàsicament una adaptació als temps que corren. Passa el temps i va passar l'Espanya de la bombolla absoluta. Deu anys donen per a molt i aquesta Espanya d'ara és la de la crisi que té a gairebé sis milions d'aturats de protagonistes, amb els serveis socials i educatius retallats i una corrupció a tots els nivells que va a cara descoberta. Serà la sensibilitat de moment i l'oïda enganxat a tots els reclams que salten a primera pàgina dels diaris dia sí dia també, per això semblen sortir les lletres de les cançons del duo i la seva efectivitat.

Una batedora d'ironia

Els MCs sud esbotzen o disseccionen el biogràfic, la quotidianitat, el context i el rerefons, passen Merkel i Mourinho, la pròpia mare i la cultura de l'esforç... per deixar amb cap el just. I, com molt del bon rap, està cantat en primera persona: per què variar la dosi d'ego quan és necessari. Lletres amb autocrítica i ironia, una batedora capaç de lligar la política, el jo, l'ofici de la música, els problemes socials i la transmissió d'una moral per al moment.

Amb 16 temes musicalment més madurs i complexos, Heroi, s'omple de sons i samplejats que fan que la música neixi prenyada. Els flows característics i els petits trucs vocals i de rima de cada un d'ells demostren ja un ofici en la música que s'ha ajuntat amb una bona producció. A més, a nivell narratiu el disc funciona. A través de cançons com Héroe, Mi política, Està en mí, etc., fins a tancar amb les bases i rimats èpics de Muchas gracias, fa pensar en un recorregut molt visual, gairebé de pel.lícula... Una epopeia d'aquest amb un toc de 8 mile que recorda que aquest gènere creix en la batalla. Així mateix temes més festius salpebren el tracklist, com el imperdible Naaaah Naah Nahhh.

Abans de caure a Barcelona aquests pesos pesants del micro han pres embranzida. El primer concert va ser el 16 de novembre al Microfest de Santiago de Compostel · la, i després han passat per Càceres, Miajadas, Conca, Madrid, València, Alacant, Granada, Còrdova i Múrcia. I ja després de la Ciutat Comtal seguiran Màlaga, Jaén, Bilbao, Pamplona... Toteking & Shotta van junts i boxean junts.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha