eldiario.es

9

CATALUNYA

El Raval absorbeix el Festival Shakespeare.

El popular festival de Mataró, interromput per l’ajuntament dràsticament el 2011 per “problemes pressupostaris” 11 dies abans de l’estrena, reviu de la mà de La Perla 29 i altres entitats del Raval.

Se celebrarà del 6 al 12 de juny i un dels plats forts serà la representació de ‘Julio César’ que ara s’està representant a Madrid.

La idea és convertir el Raval en una festa continua al voltant de la figura del dramaturg anglès.

'Big Will Shakespeare!!', con Quim Lecina, uno de los estrenos del Festival.

'Big Will Shakespeare!!', amb Quim Lecina, una de les estrenes del Festival.

El 2003 va néixer el Festival Shakespeare a Santa Susanna, al Maresme. Al cap de cinc anys es va traslladar a Mataró. Ahir es va presentar la desena edició, que tindrà lloc del 6 al 12 de juny al Raval de Barcelona, amb la Biblioteca de Catalunya i els seus patis com a quarter general. Com en tants altres festivals teatrals, els números no quadren, però en aquest cas, el que (tampoc) no quadra és el número de les edicions. En falta una. Aquesta hauria de ser l’onzena, però és la desena. Fa dos anys, a 11 dies de l’estrena del festival, l’Ajutnament de Mataró el va anul.lar. Raons pressupostàries, va al.legar el nou equip de govern de CiU (que va desbancar el PSC en les eleccions). “Pura prepotència”, va dir la directora del festival, Montse Vellvehí, llavors. “Parlar de raons pressupostàries a aquestes alçades, amb tot fet, no és altra cosa”.

En cap moment la Montse va llençar la tovallola. “El festival no ha acabat. Tenim la sort que és necessari i funciona”, va dir. Després del parèntesi del 2012, doncs, torna aquest tribut al dramaturg anglès, dins d’una xarxa europea de nou festivals dedicats a Shakespeare. I ho fa de la mà de La Perla 29, que fa del seu espai d’exhibició, la Biblioteca de Catalunya, la seu central de set dies (de dijous a dimecres). El Teatre Romea, el CCCB, la Filmoteca, la llibreria Central del Raval, el bar Horiginal i l’escola Massana, totes entitats del barri, s’han sumat a la iniciativa.

El pressupost, per ordre d’importància, diríem (en paraules de Vellvehí), consta de “suor, passió, llàgrimes, risc i 40.000 euros”, que aporten les administracions (Icub) i recursos propis. Res en comparació amb els 127.000 pressupostats el 2011 i que es van “esvair”. “Teníem material per fer un festival de 15 dies!”, va comentar ahir la directora. “És evident que no podem escapar a la crisi, enguany no hi ha cap espectacle internacional però això segueix sent un festival internacional, perquè la nostra relació amb la xarxa europea és molt bona”.

Toca reinventar-se. “En això el compromís i la complicitat dels artistes ha estat molt important”. Oriol Broggi, director de La Perla, i Julio Manrique, director artístic del Romea, però, es van excusar per no haver preparat espectacles seus per al festival per impossibilitats d’agenda, de compromisos... Però són dos pesos pesants amb vistes a l’any que ve, per a quan ja s’han compromès a fer algun Shakespeare.

La idea és convertir el barri, des de l’epicentre de la Biblioteca, en un “hub” (paraula de Broggi) en el qual la gent respiri Shakespeare. “Tot plegat és molt estimulant”, va comentar Manrique, “És un bon caldo de cultiu i amb la caloreta del mes de juny veindrà de gust emborratxar-se de Shakespeare”. Hi haurà conferències, instal.lacions artístiques, lectures dramatitzades, recitals, pel.lícules, xocolata amb melindros... i, per descomptat, teatre.

 

Programació teatral:

‘Diagnòstic Hamlet’ (Cia. Pelmànec).

‘Caiguda d’Amlet (o La Caiguda de l’Hac)’ (Associació Artística Indi Gest.

‘Treballs d’amor perduts’ (Cia. Parking Shakespeare).

‘Big Will Shakespeare’ (de Quim Lecina). Estrena.

‘La Julieta’ (dirigida per Oriol Broggi). Estrena

‘Sonets encaadenatsde Will Shakespeare’ (amb Lluís Soler).

‘H] Works’ (Cia. Moreno Bernardi). Estrena.

‘Julio César’ (dirigida per Paco Azorín). Estrena a Catalunya.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha