eldiario.es

Menú

CATALUNYA

"Lluitar contra la Rigau i després contra Wert cansa, però farem un sobreesforç"

Desenes de milers de mestres, alumnes i famílies recorren els carrers del centre de Barcelona en una jornada de vaga a la qual es convocava des de les escoles bressol fins a les universitats

La comunitat educativa catalana reconeix la seva fatiga després de setmanes de mobilitzacions contra les retallades però acudeix multitudinàriament a la manifestació

Rigau xifra el seguiment de la vaga en un 15% i els sindicats responen que ha estat de més del 55%

- PUBLICIDAD -
Manifestación en Barcelona con motivo de la huelga en educación. /CARMEN SECANELLA

Manifestació a Barcelona en motiu de la vaga d'educació. /CARMEN SECANELLA

"Ja no puc protestar més", confessava Núria, administrativa a la Universitat de Barcelona i mare de dos fills. Des de fa un mes ha acudit a concentracions contra els acomiadaments a les universitats, s'ha quedat a dormir amb els seus nens a l'escola on estudien, a Granollers, i aquest dimecres ha vingut amb ells a la manifestació contra la LOMCE a Barcelona. Cansada de tanta lluita, la Núria no les tenia totes i pensava que la gent ja no arribaria amb forces a la jornada de vaga. No obstant això, una multitudinària marea groga ha tornat a prendre els carrers de Barcelona, ​​i es preveu que de la resta de ciutats de Catalunya aquesta tarda.

La jornada de vaga ha estat secundada a Catalunya per un 55% dels centres educatius, segons els sindicats convocants, encara que al migdia la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha xifrat l'aturada en un 15%. A les universitats, des de la Generalitat s'ha insistit en el clima de "normalitat" a les aules, pero la veritat és que diverses facultats de la UB i la UPC han paralitzat completament la seva activitat, i a la UAB no hi ha hagut classe en tot el campus.

A Barcelona, ​​la organització ha xifrat la manifestació en 100.000 persones -10.000 segons la Guàrdia Urbana-, però la comitiva omplia gran part de la Via Laietana i fins Plaça de Catalunya. La sorpresa davant la massiva resposta no només se l'ha emportat la Núria, sinó també la gran majoria de sindicats convocants. Abans de començar reconeixien estar nerviosos precisament perquè la data de la vaga, d'àmbit estatal, no encaixava del tot amb el calendari de reivindicacions de la comunitat educativa catalana, molt ple d'accions en les últimes setmanes, però "al final hem d'estar satisfets perquè han vingut a la concentració des d'educadors d'escoles bressol fins a estudiants universitaris", es felicitava Montse Ros, responsable d'Educació a CCOO.

Manifestación en Barcelona con motivo de la huelga en educación. /CARMEN SECANELLA

La concentració ha omplert els carrers de Barcelona des de la plaça Universitat fins la Via Laietana. Segons la Guàrdia Urbana, 10.000 persones. /CARMEN SECANELLA


"Un dia em queixo a la UB perquè acomiadaran professors lectors i associats, i l'altre he d'anar a una cassolada a l'escola per l'augment de ràtios i les retallades salarials als mestres", apuntava Núria, que insistia en la doble reivindicació: "Lluitar contra Rigau i després contra Wert cansa", però afegia que, per defensar l'educació dels seus fills, "val la pena el sobreesforç".

D'una banda, la Generalitat ha retallat des de 2010 un 17% del pressupost d'Ensenyament, i no descarta tornar a reduir aquest 2013. Rigau ha anunciat el tancament de més de 60 línies d'educació infantil per al curs vinent i té els sindicats en guerra per un decret de plantilles que preveu que els directors dels centres puguin escollir el 50% de la seva plantilla. D'altra banda, està l'avantprojecte de llei Wert, una norma "regressiva i reaccionària", segons els sindicats, que a més subleva la societat catalana per la seva intenció de desmantellar el model actual d'immersió lingüística.

Sobre les espatlles, la comunitat educativa catalana càrrega des d'aquest últim mes amb una 'setmana groga' de lluita a les escoles -amb xerrades i activitats diverses-, amb una més recent setmana de revolta a les universitats públiques per l'aprovació dels pressupostos restrictius d'UB i UPC, i amb centenars d'accions descentralitzades en els centres catalans, entre les quals una ILP a les escoles bressol de Barcelona per impugnar el model d'educació infantil implantat per l'alcalde Trias.

Manifestación en Barcelona con motivo de la huelga en educación. /CARMEN SECANELLA

El desplegament policial contrastava amb el caràcter festiu de la protesta. /CARMEN SECANELLA

Fer vaga sense deixar d'anar a classe

“Jo no em puc permetre fer una vaga com abans, però hi estic totalment d’acord”. Ho diu Núria B, una professional de l’ensenyament que es guanya la vida des de fa anys fent substitucions i ha vist com cada cop es fa més difícil tenir feina seguida diversos dies.

Fer una vaga clàssica, “com les d’abans” pot costar a un mestre uns cent euros per dia. L’empresa, en aquest cas la Generalitat, descompta una jornada, la part corresponent a la Seguretat Social i les proporcions de les vacances. Per sous que no arriben a mil euros si es té la sort de treballar un mes, la clatellada és forta.

Potser per aquest motiu els docents han decidit aplicar un nou sistema de protesta laboral, segons informa Tomeu Ferrer. Mantenen la seva presència al lloc de treball, però no realitzen cap tasca curricular. Un professor d’una escola de Badalona explica què vol dir això. “Tenim els nens i nenes a classe, però no impartim cap lliçó ni atenem a cap mena de gestió que no sigui tenir cura de l’ordre i la seguretat dels alumnes”.

Les escoles són un món en si mateix i aquesta mena de vaga de braços caiguts queda dins dels murs de l’aula. Les retallades han fet que també pares i mares tinguin una alta complicitat amb els treballadors públics. Així, no es produeixen queixes davant la falta d’activitat docent. Cal tenir en compte que en aquesta vaga les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPAS) són solidàries amb els motius que justifiquen l’aturada i amb la protesta contra la llei del ministre espanyol del PP, José Ignacio Wert.

En una altra escola de Badalona els nens i nenes han tingut el dia de la vaga gairebé tres hores de pati. Una alumna de sisè de primària, Marta F, explicava a Catalunya Plural que “al matí hem estat dues hores veient una pel·licula, una hora al pati i després xerrant”.

Al Barcelonès i concretament a Badalona, la vaga de l’ensenyament té una segona part que pot ser més important que l’aturada. Coincidint amb la fi de la jornada lectiva, les entitats convocants han cridat, mares, pares, alumnes i ensenyaments faran una manifestació a la plaça de la Vila. Allà, cada dijous es concentren els afectats per les preferents d’Estafa Banca. Una convergència que fa pensar que retallades i preferents segurament tenen un origen comú.

Igual com va passar en la darrera  vaga general, les manifestacions previstes per al final de la mobilització acostumen a ser molt nodrides. Hi van molts com la Núria B, que protesten però no poden permetre’s el cost d’una vaga, com es feia abans.


- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha