eldiario.es

9

CATALUNYA

Toni Comín (Junts pel Sí): "Volem garantir que no es fa negoci privat amb l'atenció sanitària pública"

Avançament de l'entrevista que publica aquest dimarts Catalunya Plural al diputat de Junts pel Sí, a qui totes les travesses situen al capdavant de la conselleria de Salut

Antoni Comín número tres de la llista unitària "Junts pel Si" / ENRIC CATALÀ

Toni Comín és diputat de JxSí Enric Català (Arxiu)

Catalunya Plural entrevista aquest dimarts al diputat de Junts pel Sí, Toni Comín, a qui totes les travesses situen al capdavant de la conselleria de Salut, tot i que ell no ho confirma. Us oferim un avançament de l'entrevista on Comín assenyala les prioritats que, al seu parer, hauria d'abordar el futur Govern en matèria de salut. L'entrevista completa estarà disponible aquesta nit pels socis de eldiario.es i demà al matí al correu electrònic dels subscriptors de Catalunya Plural.

Comín asenyala tres prioritats en matèria de salut: reduir les llistes d'espera, 'desprivatitzar' el SISCAT (la xarxa d'hospitals catalans d'utilització pública) i garantir la "legitimitat social" del sistema sanitari mitjançant la "màxima transparència".

"Volem garantir que no es fa negoci privat amb l'atenció sanitària pública", afirma Comín. En aquest sentit, recorda que la proposta d'acord amb la CUP diu que al SISCAT "no hi haurà centres que estiguin gestionats per empreses privades amb afany de lucre", cosa que a dia d'avui sí que passa. "És una iniciativa de Junts pel Sí", afegeix. Com serà aquest procés de "desprivatització"? "Com que volem que surtin els operadors però no els hospitals que avui gestionen aquests operadors, passarem la gestió d'aquests hospitals a operadors públics", apunta Comín.

"Des del primer moment la CUP va donar molt de protagonisme a les qüestions de salut, i a nosaltres ens va semblar molt bé", apunta Comín sobre les negociacions. Comín, que ha estat un dels negociadors de JxSí amb la CUP del pla de xoc social, reivindica que el "rerefons" del projecte en salut de JxSí és "garantir la legitimitat social del sistema sanitari". A parer del diputat, s'aconseguirà mitjançant la "transparència màxima" amb la societat i amb els actors, partits i institucions davant dels quals "s'ha de rendir comptes sobre el sistema sanitari". En aquest sentit, aposta per garantir que els diferents concerts i contractes entre els diferents operadors es fan d'acord a criteris "clars, equitatius i justos".

Així mateix, Comín assenyala la prioritat de reduir en un 50% el temps mig de les llistes d'espera en les proves diagnòstiques, així com, tal i com diu la proposta d'acord de JxSí, un 10% en les llistes d'espera quirúrgiques.

Més enllà de la sanitat, Comín demana abordar la desigualtat en el conjunt de polítiques del Govern. "Sabem que la desigualtat és una de les principals raons que expliquen la salut d'una societat. Les societats desiguals tenen pitjor salut, i les més igualitàries millor salut", explica el diputat. "Si volem fer un país amb el dret a la salut garantit no només hem de fer polítiques sanitàries, es tracta de fer un país més igualitari", rebla.

"La gent ha de saber que els diners en salut es gasten de la forma més eficient i equitativa possible per garantir la qualitat de l'assistència sanitària", conclou Comín.

Per rebre l'entrevista amb Toni Comín al teu correu subscriu-te al butlletí de Catalunya Plural.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha