eldiario.es

9

CATALUNYA

Un documental analitza els efectes de les retallades sanitàries

Portada del documental "La salut, el negoci de la vida"

Portada del documental "La salut, el negoci de la vida"

Aquest dimecres s’estrena el documental "La Salut, el negoci de la vida" que analitza les conseqüències que les retallades en els pressupostos aplicades pel Govern català estan tenint en la salut pública. El documental recull, en les seves prop de dues hores de durada, tant les reflexions de persones directament implicades i afectades per aquestes retallades com les manifestacions i accions de protesta que s’han realitzat contra els seus efectes al llarg del darrer any.

"La Salut, el negoci de la vida" recull testimonis com el de Carme Cuchilleros, malalta de Parkinson i càncer, que ha renunciat a comprar medicaments: "Em nego perquè hi ha molta gent que està com jo o pitjor que jo. Que jo hagi estat treballant tota la vida per acabar així no ho puc acceptar. Lluitaré i continuaré lluitant encara que posi en perill la meva salut".

Al llarg del documental hi intervenen experts com  el doctor en Salut Pública, Joan Benach o la doctora Teresa Forcades, representants d’entitats com Dempeus per la Salut Pública –Àngels Martínez Castells i Antoni Barberà-, juristes com Santiago Vidal, que explica com es condicionen les sentències, metges com Joan Ramon Laporte, que analitza la influència de les grans empreses farmacèutiques en les polítiques públiques, periodistes com els membres de la revista "Cafè amb Llet" –Albano Dante i Marta Sibina – que denuncien la corrupció al sector, o Andrés Rueda, director de l’Associació Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència Gerontològica. Els autors de "La Salut, el negoci de la vida" també han recollit el parer d’alguns dirigents de la patronal sanitària (tot i que algunes organitzacions patronals no hi han col.laborat) i del número dos de Boi Ruiz, conseller de Salut, el secretari general de Coordinació i Estratègies del departament, Francesc Sancho.

El director del documental, Frederic Pahisa, destaca l’esforç que ha representat fer el seguiment d’una problemàtica que s’agreuja cada dia que passa. "La Salut, el negoci de la vida", diu Pahisa, pretén exposar aquesta problemàtica i evitar que "la crisi econòmica serveixi d'excusa perquè els grups de poder lligats al món de la sanitat desmuntin la sanitat pública amb l'objectiu de donar cada vegada més pes a la sanitat privada; és a dir, privatitzar i retallar els drets socials".

L’estrena del documental es farà, dimecres, al centre cívic de La Sedeta, a Barcelona, en un acte organitzat per l’associació ATTAC-Acordem. Aquest mateix dia també es podrà veure als cinemes Mélies, a Barcelona, al cinema Catalunya, de Terrassa, al centre Tarambana, de Cardedeu, i a la sala Concòrdia de Montmeló. En aquesta darrera vila el passi del documental estarà precedit d’un acte d’homenatge a qui va ser ministre de Sanitat, Ernest Lluch, donat  que aquell dia es compliran 12 anys del seu assassinat per ETA. Lluch va ser, precisament, qui va impulsar la legislació que va universalitzar el dret a la sanitat pública a Espanya. En dies posteriors estan previstos passis a Sabadell, Vic, Montornés, Girona, Badalona, Reus i d’altres sales de Barcelona.

"La Salut, el negoci de la vida" ha estat impulsat per l’associació de periodistes compromesos "Solidaritat i Comunicació – SICOM", que presideix Josep Cabayol, i l’han rodat els realitzadors Carles Collazo i Carles Vera, de "How Àudiovisual i Multimèdia".

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha