Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El discurs racista es normalitza a Catalunya

Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya, i Alicia Rodríguez, coordinadora de SAID, avui a Barcelona.

Noelia Román

Barcelona —

El Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia no arriba amb bones notícies. Catalunya no és avui menys racista o xenòfoba que ho era fa un any. Potser fins i tot ho sigui més. La crisi econòmica ha servit d'excusa per relaxar els filtres i endurir el discurs culpabilitzador contra els que són diferents. Així es dedueix de l'informe sobre l'estat del racisme a Catalunya el 2012, presentat avui per SOS Racisme.

L'estudi revela que, per primera vegada en els últims 20 anys, el tipus d'agressions i discriminacions racistes més freqüents són les que es donen entre particulars (30%), és a dir, entre veïns o entre ciutadans al carrer, i no les protagonitzades pels cossos de seguretat (29%), com havia succeït en l'últim trienni. “Això no vol dir que les agressions dels cossos de seguretat hagin disminuït, sinó que les que es produeixen entre veïns o ciutadans han augmentat considerablement”, aclareix Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya.

“Gairebé el 50 per cent dels casos que portem es donen entre particulars, per prestació de serveis i amb els cossos de seguretat. Això demostra la normalització d'un discurs racista i les conseqüències que té en l'àmbit privat”, afegeix Cuevas. La seva organització va rebre l'any passat 495 demandes. Passat el filtre, va assumir 80 casos nous, enfront dels 90 que havien atès el 2011. “Les demandes han baixat lleugerament per manca de recursos de la gent, però el nombre de casos es manté”, puntualitza Alicia Rodríguez, coordinadora del Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAID).

Casos com el de l'alcalde de Badalona, ​​Xavier García Albiol, i el del partit xenòfob Plataforma per Catalunya il.lustren, segons SOS Racisme, la radicalització del discurs polític, extensible també als mitjans de comunicació. “Hem passat d'un consens sobre la diversitat cultural a una confrontació en què partits polítics i mitjans de comunicació sobredimensionen determinats fets, reprodueixen prejudicis i generen falses polèmiques”, lamenta la directora de SOS Racisme Catalunya. “I això és molt perillós”, adverteix.

Només cal mirar cap a Grècia i veure el que passa amb el partit xenòfob Alba Daurada. El risc de contagi, alerten, és alt. “Les retallades contribueixen a que la societat es divideixi i culpi al del costat”, raona Cuevas. Així, les oportunitats laborals i l'accés a la salut i a l'educació dels immigrants són cada vegada més restringits. “Hi ha una visió utilitarista de la immigració; la gestió de la crisi econòmica està justificant i legitimant la retallada de drets i oportunitats, especialment entre les persones més vulnerables”, denúncia SOS Racisme.

Targeta sanitària i beques menjador

Encara que a Catalunya no s'ha aplicat encara, la fi de la targeta sanitària per als immigrants no regularitzats és, segons l'organització, un clar exemple de polítiques racistes. I una possible font de casos de racisme, quan, a finals d'aquest mes, conclogui la moratòria per que els migrants acreditin que fa almenys tres mesos que són empadronats a Catalunya. Situacions similars es viuen ja en les escoles, amb les retallades de les beques menjador, assegura SOS Racisme.

“És trist dir que el racisme social s'està consolidant a Catalunya. El discurs polític cala; les declaracions racistes no tenen conseqüències i la societat tampoc les exigeix ​​perquè ens estem acostumant a elles”, afirma la directora de SOS Racisme, una de les més de 60 entitats signants del manifest 'El racisme mata'.

Així s'explica l'augment d'agressions entre particulars i, també, que gairebé un 55 per cent dels 80 nous casos atesos per SOS Racisme el 2012 hagin estat gestionats per la via penal. “Això demostra que molts d'ells ja estan denunciats o que vénen molt deteriorats perquè la via penal estava abans més relegada”, conclou Alicia Rodríguez.

Etiquetas
stats