Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Muntadas, en la percepció del detall

Antoni Muntadas davant de la seva obra./Sergio Collado

Sergio Collado

La ciutats neixen , canvien , es metamorfosen , desapareixen i , mentre es posen pedaços , es protegeixen ... Ningú ni res s'escapa al modelatge que exposa el transcórrer del temps . Les urbs , els volums , són un continu i sobre aquests es dóna el canvi : a vegades per mandat administratiu en forma de pla municipal per acollir uns Jocs Olímpics ; altres és més subtil i hem de fixar-nos en petits detalls , de vegades improvisats , altres vells trucs heretats fruit de la quotidianitat i l'experiència enfront de les situacions concretes o de l' imitació improvisat . Això ajuda a adaptar al seu present continu , als diferents processos naturals o humans que hi tenen lloc i amb els quals han de conviure i sobrevivure’s . D'aquesta sort , Muntadas en el seu projecte Protocolli Veneziani I ha registrat aquests microcanvis contemporanis de la ciutat italiana de la Llacuna , un lloc amb una idiosincràsia “molt pròpia” que pateix el desafiament del turisme en massa , de les inundacions per les marees , l' pas dels dies i la història ...

L'exposició la formen una sèrie de 26 fotografies i tres videoinstal·lacions que , a partir d'una estètica que busca registrar objectivament i marcar el fet , fa que l'important sigui el detall ( més que la factura de la fotografia en si) . Són notes de la percepció que conformen un testimoni . A primera vista la present exposició entraria al camp de l'urbanisme , l'arquitectura o l'antropologia , però , tenint en compte la trajectòria de l'artista , ve a ser part dels camps que en els darrers anys estudia : la percepció i la informació que incideixen en la societat o la política .

Muntadas ens dóna una mica més d'informació contextual ... “ Això va començar fa dos anys i es va presentar a Venècia : es diu ' I' perquè és una sèrie oberta. ” Diu que ha volgut començar “ per la part més dura , aquella Venècia una mica desconeguda que no és la d'estereotip de la postal sinó més personal i desconeguda ” . En aquest sentit l'artista apunta que “ mostra la voluntat de la ciutat de sobreviure contra les diferents invasions , els turistes , l'aigua , la manera que mantenen aquestes parets i aquests protocols i ortopèdies i pròtesis contra l'acqua alta , contra els edificis que es desballesten . Hi ha tot un seguit de dispositius que potser la gent no percep ” .

L'exposició és una 1 síntesi i està segur que el Protocollo II tindrà un altre tipus d'obertura i afegirà altres informacions ... “Potser acabarà amb les màscares i les gòndoles , la visió turística que també és Venècia . ”

Pel català , que s'hagi presentat el projecte a la mateixa ciutat li ha semblat “ interessant per la manera que també ho han apreciat allà” . Considera que és important que “quan fas una cosa en un lloc , és aquest lloc on s'ha de presentar . Estic contra algú que es va a fer fotos a l'Àfrica i les presenta a Nova York . Primer ha de gaudir de certa credibilitat de qui ho veu i participa . ”

Més enllà del que es pot mostrar en un cub blanc l'artista veu sortida també en moltes distribucions diferents , “pot ser un llibre , pot ser una sèrie per a una pàgina web . El que està clar és que hi ha una investigació aquí i que prendrà temps ja que és una sèrie oberta. ”

Després de Barcelona , l'exposició viatjarà a Centre Europa . A més , com a model de protocol també està aplicant a Àsia , concretament a Corea , Japó i Xina . Segons comenta Muntadas , “ encara que creguem que ho oriental és gairebé tot igual amb el projecte veus que a Tòquio , Pequín , Seül hi ha grans diferències ... porto quatre anys però clar vaig lent ja que no parlo els idiomes i és tot retinal . ”

Preguntes a Joan de Muga , director de la Galeria Joan Prats

Com es fica un projecte com el de Muntadas en una galeria ?

Els projectes de Muntadas són sempre complicats per a una galeria i qualsevol espai , però aquest és un projecte que funciona perfectament en una galeria i en molts espais . Està pensat per a una galeria , es va iniciar en una galeria a Venècia i , a més com allà, l'espai és molt especial .

Qui és el públic o el client final d'aquesta tipus d'obra ?

Això ja és molt més difícil de dir ... Qualsevol que tingui una certa sensibilitat. És un projecte que pot agradar al que conceptualment li pugui agradar un projecte de Muntadas però fins i tot per al qual troba a Muntadas massa conceptual és un projecte estèticament molt bonic : és mostrar Venècia des d'una visió que ningú coneix , la Venècia que la gent no veu , que el turisme no veu .

Des de quan seguiu al Muntadas a la Galeria ?

El segueixo des de fa més de 30 anys però la primera exposició a la nostra galeria va ser ja fa 20 anys .

¿ Quin lligam hi hauria entre aquesta exposició i les anteriors ?

Muntadas és un artista amb una projecció tan important que és molt difícil de vegades saber el que va a fer . Ell fa projectes que duren anys , que els porta a diferents llocs i normalment gairebé totes les exposicions són projectes que estan en curs encara i que en un moment donat ell decideix presentar- a Barcelona oa Berlín o on sigui. Aquest ha estat un projecte que va néixer a Venècia , aquí està ara i després anirà a Alemanya.

A l'hora de vendre obra ajuda el fet que l'any passat estigués al Reina Sofia ?

Crec que el fet que estigui al Reina Sofia és molt important però Muntadas és l'artista català més important que tenim , el més internacional , la seva obra- per ser un artista conceptual , un artista que tothom deia que comercialment és molt difícil - actualment la gent comença a comprar-la i , sobretot , és un artista que està en totes les institucions . Les institucions compren i esperem que aquesta exposició , malgrat tots els problemes de la crisi , esperem que tingui una atracció pel col·leccionista .

Avui en dia molts artistes són nòmades internacionalment , com es pot fer que Barcelona sigui un punt de venda?

Al món de l'art i en aquest moment no pots pensar a Barcelona , has de fer-ho internacionalment . Una galeria que vol viure ha de pensar que el seu client és el de Barcelona , el de Nova York , el de París , el de Tòquio ... Les xarxes socials ens permeten vendre en qualsevol costat. Si tens bons artistes nacionals o internacionals l'avantatge que tens és que tens un mercat més ampli ... hi haurà dificultats aquí però es pot vendre a altres costats . Ni volem ni ens limitem al col·leccionista local .

Sobre l'artista

Antoni Muntadas ( Barcelona , 1942 ) va ser un dels pioners del videoart ( recordem la incidència i les repercussions polítiques que va implicar la creació de Cadaqués TV durant l'època Franquista i que donava una veu alternativa a l'aparell mediàtic , únic i unidireccional de l'Estat) . Té un peu a Barcelona i un altre a Nova York però es desplaça contínuament : és un dels nostres artistes més internacionals i reconeguts , protagonitzant esdeveniments com la Documenta de Kasel ( 1977 i 1997 ) , la Biennal de Venècia ( 1972 , 1976 i 2005 ) , la Biennal de São Paulo i la Biennal de Lió . A Espanya , com a un fill pròdig , se li va atorgar el premi Velázquez d'Arts Plàstiques 2009 que reconeixia la seva tasca i anys després el museu Reina Sofia muntava una exposició antològica de la seva obra . Aquesta gran exposició també s'està preparant a Vancouver . A part de les exposicions que fa a museus de tot el globus desenvolupa tasques acadèmiques a Europa i Amèrica .

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats