El conflicte de Panrico sembla estar en la recta final. La mediació instada per la Generalitat així sembla indicar-ho. Amb una sentència favorable, l'empresa ofereix rebaixar de 133 a uns 80 els acomiadaments. La Generalitat voldria rebaixar-los fins a 70 i el comitè d'empresa defensa que les baixes siguin voluntàries i incentivades. Això era el que es debatia dijous fins que es va decidir un recés. En tot cas, els treballadors decidiran quina resposta donen a la situació en una assemblea convocada per divendres, 13 de juny a les 5 de la tarda, segons fonts de la negociació.
Tot això passa quan fa exactament vuit mesos que es manté la vaga indefinida dels treballadors de Panrico a Catalunya, protagonitzada especialment pels operaris de la factoria de Santa Perpètua de la Mogoda.
La Generalitat va instar fa una setmana una reunió entre la direcció de Panrico i els sindicats per a desbloquejar el conflicte que amenaça la pervivència de la factoria a Catalunya. El plantejament del departament d'Empresa i Ocupació era demanar a les dues parts que aturessin les denúncies judicials en marxa. En segon lloc els treballadors haurien de desconvocar la vaga indefinida que mantenen contra el dur pla de la companyia que delmaria la plantilla catalana. L'empresa hauria, al seu torn, de reduir el nombre d'acomiadaments que havia anunciat i que una darrera sentència li ha permès fer. A més, Panrico hauria de presentar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que fes possible la represa progressiva de la fàbrica de Santa Perpètua.
La planta catalana de Panrico és la que en l'ERO presentat fa vuit mesos havia estat més castigada pels acomiadaments. En el pla inicial es van fixar per a les factories de l'Estat espanyol 745 comiats. D'aquests, 33 ja s'han executat a Santa Perpètua, i n'hi ha 133 més previstos per als dos anys vinents. El grup tenia a l'inici del conflicte uns 4.000 treballadors, els acomiadaments previstos per a les plantes catalanes suposaven el 43% del total dels 745 anunciats. Els treballadors sempre han manifestat que concentrar el càstig en la planta catalana era una mena de venjança davant la resistència que dos anys enrere havien mostrat els operaris d'aquesta zona a una reconversió anterior.
Solidaritat i fermesa
Els treballadors de Santa Perpètua s'han mantingut amb fermesa en la vaga indefinida gràcies al campament que han establert davant la fàbrica. La tipologia d'aquests empleats és de persones amb una antiguitat mitjana de 40 anys i amb uns salaris que no acostumen a superar els 1.600 euros al mes.
Abans de la vaga, Panrico, propietat del fons d'inversió Oaktree, afirmava que tenia uns 700 milions de pèrdues des de l'any 2008.
Els treballadors tenen presentada una denúncia contra l'empresa per vulnerar el dret de vaga. Afirmen també que l'ERO presentat en el seu dia és il·legal, tot i la primera sentència dictada per l'Audiència Nacional. Per això han presentat un recurs al Tribunal Suprem però pot tardar un any a emetre sentència definitiva i el conflicte resta viu.
Els treballadors han resistit fins ara gràcies a la solidaritat. Però tot té un límit. De fet, l'empresa, si vol, només li cal esperar al 19 d'aquest per aplicar de forma unilateral l'ERTO i intentar reobrir la fàbrica.
L'empresa tampoc té molt marge. El desgast patit per la marca és gran. Els costos de portar producció fins a Catalunya són importants. A més, persisteixen campanyes ciutadanes que demanen el boicot a la marca. Precisament aquest dijous s'han realitzat diverses concentracions davant establiments que venien productes de la marca de brioixeria.