Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

PwC planteja acomiadar almenys un centenar de periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio

Protesta dels treballadors de TV3 a les portes de la Generalitat. /ENRIC CATALÀ

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Les primeres trobades entre els negociadors de l'Expedient de Regulació d'Ocupació de TV3 i Catalunya Ràdio, que suposarà l'acomiadament de 312 persones, mostren la cruesa de la batalla que s'acosta.

La proposta de la consultora PricewaterhouseCoopers, que representa l'empresa en la negociació, cada vegada és més concreta i ja es coneixen algunes dades: es preveuen 100 acomiadaments de periodistes, 60 a TV3 i 40 a Catalunya Ràdio, segons fonts del Sindicat de Periodistes de Catalunya coneixedores dels avenços de l'ERO. Aquesta organització ha titllat l'expedient d'“ofensiva descarada contra el model de mitjans públics” que fins ara consideren que representava la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a més d'un atac “sense precedents” a la professió periodística.

Tot i que, segons CCOO, el llenguatge de l'útima reunió va ser “críptic”, sobre la taula es va posar l'eliminació de programes informatius de TV3 com Àgora, Karakia i Sense Ficció. També es va insinuar la reducció de la producció de Singulars i Cinema 3, entre d'altres. Jordi López Santin, de CCOO, assegura que les mesures han estat presentades rere l'eufemisme de “reperiodificar”. Altres ajustaments ja confirmats són la supressió de la delegació de TV3 al País Basc i la ja coneguda reducció de personal que estaria fixada en les 312 persones inicials.

La representació empresarial en les negociacions l'ostenta la consultora PricewaterhouseCoopers, encara que a la reunió van assistir-hi també el director de TV3, Eugeni Sallent, i el director de Recursos Humans de la CCMA. Els sindicats presents a la trobada afirmen que qui portava la veu cantant era Salvador Pérez, de PwC.

El Sindicat de Periodistes critica que es deixi aparentment en mans de PwC quins programes han de desaparèixer, quina informació és o no necessària i, amb concepcions purament fordianes, es dictaminin còmputs de productivitat i de competència professional. Aquestes avaluacions les deixa la consultora en mans dels comandaments intermedis de la corporació, als quals en gran part se'ls assegura la continuïtat i que serien, segons ells, els encarregats de fer les llistes d'afectats.

Davant d'això, i tal com va avançar catalunyaplural.cat, el sindicat de periodistes tem que “els criteris per elaborar les llistes impliquin una depuració ideològica per a un millor funcionament dels mitjans com a eines de propaganda del govern”. Aquest temor, per al sindicat, no és descartable, si no “més aviat probable”.

Reticències polítiques

No són només els sindicats els que expressen reticències davant l'ofensiva de CiU amb l'ERO a la corporació. Altres fonts polítiques amb representació a la direcció de la CCMA, sota condició d'anonimat, indicaven catalunyaplural.cat els seus dubtes sobre si el pla que es tira endavant és el més adequat. En opinió d'aquestes fonts potser s'hauria hagut de planificar amb més temps la reconversió. Sense entrar en detalls, es qüestionen si la solució als problemes econòmics de TV3 s'aconseguiran només mitjançant la reducció del nombre de treballadors o si serien millors altres mesures enfocades a reduir les despeses en altres àmbits.

En tot cas, i amb la voluntat de no “polititzar” la qüestió, els consultats per aquest diari no aclareixen si quan es va decidir aprovar la reestructuració dels mitjans públics s'hi van manifestar a favor o en contra. Sí que van deixar en mans de CiU, amb tres representants en el Consell d'Administració de la corporació pública, l'impuls definitiu al projecte que ha de sacsejar el model de mitjans públics català.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats