La subcontractació té efectes perversos. Un d'ells pot ser la vaga anunciada de les empreses de manteniment elèctric a Catalunya pels dies 7 i 8 de gener. La reunió mantinguda pels sindicats UGT i CCOO amb les empreses directament contractants no va aconseguir cap avanç. L'ombra de la principal empresa del sector, Endesa planava sobre el desacord.
La vaga afectarà a firmes com FCC, Semi, Elecnor, Cobra, Emte, Eiffage, Spark, Lymet, E. Soler, entre d’altres, totes elles amb subcontractes amb Endesa. L'aturada repercutirà en el conjunt del territori català, i els sindicats la justifiquen davant la impossibilitat d'arribar a acords concrets sobre aspectes com la precarietat i la seguretat a la feina. La mobilització és la segona que es realitza en poc temps després que el 5 i el 9 de desembre es fessin altres dues jornades de vaga.
El conflicte té a veure amb la dificultat existent per arribar a acords entre empreses subcontractades que estan collades per les condicions de l'empresa dominant, que ha anant reduint a poc a poc la quantia de les seves licitacions, cosa que repercuteix en les condicions de treball i salarials dels treballadors d'aquestes darreres empreses. Segons fonts laborals en els últims tres anys les plantilles s'han reduït en un 50%, cosa que se supera incrementant jornades i realitzant més hores extres, pagades o no.
En la mediació realitzada el dilluns passat es va produir una situació curiosa, mentre els sindicats MCA-UGT i CCOO Indústria plantejaven les seves alternatives i demanaven un marc estable de negociació al sector, una fórmula per reclamar un conveni, les empreses gairebé, segons els sindicats, no van prendre la paraula. «Es van limitar a fer constar en acta una frase formal per cobrir l’expedient», afirmen en un comunicat.
Sense que la circumstància s'hagi de repetir els sindicats recorden que en la primera tongada de vagues els dies 5 i 9 de desembre, va coincidir amb fortes ventades que van deixar algunes poblacions sense fluid elèctric i, asseguren que la situació d'aturades va fer que el temps de reacció fos molt superior al que hauria estat normal en cas que no hi hagués una situació de conflicte laboral, ja que molts dels efectius estaven en vaga i les urgències es va suplir amb personal de serveis mínims, tot i que aquests eren elevats.