Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

L'ERO de BMN desmunta la seu central de Caixa Penedès a Vilafranca

Un ERO a BMN fa perillar la seu central de Caixa Penedès.

Tomeu Ferrer

Barcelona —

BMN, sigles del Banc Mare Nostrum, que a Catalunya agrupa Caixa Penedès, ha posat en marxa un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afectarà 1.163 treballadors a tot l'Estat, dels quals 84 podrien ser del Principat, cosa que faria desaparèixer a la pràctica la seu principal l'entitat financera penedesenca. Els sindicats han respost convocant mobilitzacions que començaran el 13 d'aquest mes amb accions programades fins al 29 de maig.

El que crida l'atenció és que l'entitat bancària ha presentat l'expedient emparant-se en la darrera reforma laboral. BMN argüeix motius econòmics i forçosos, cosa que redueix les indemnitzacions al mínim fixat per la llei. A més, els treballadors que segueixin a l'empresa patiran dràstiques retallades de salari, segons explica el sindicat UGT de Catalunya.

De fet, els treballadors de BMN ja han patit dos ERO i els seus salaris han minvat un 15% els últims tres anys.

Reduccions no traumàtiques

Fins ara les caixes havien aplicat les reduccions de personal prioritzant les mesures no traumàtiques. Per tant, les baixes, quan s'han produït, han estat incentivades molts cops amb el màxim previst per la llei prèvia a la reforma laboral. Un exemple en serien les reduccions d'ocupació acordades per CaixaBank en relació amb els treballadors de l'antiga Banca Cívica. Fonts sindicals consultades per aquest diari han confiat que la posició de sortida de l'empresa es mogui durant el procés negociador.

L'ERO de BMN enxampa de ple els treballadors de l'antiga Caixa Penedès. Concretament, els afectats són els operaris i tècnics de l'antiga seu central de la societat, a Vilafranca: uns 84, segons UGT.

Quique Cantón, representant d'UGT explica: “No trobem justa la proposta. Al principi érem uns 3.500 treballadors de Penedès. En un primer ERO vam quedar-ne 2.200. La majoria d'aquests passaran al Grup Sabadell, que ha comprat la xarxa de Penedès a Catalunya, i en queden 84 que l'empresa vol incloure en l'expedient”. En aquest sentit, reclamen que es valori el coneixement tècnic acumulat i que es mantingui el servei a Vilafranca, tal com es va decidir en la primera fusió del grup.

Un portaveu de BMN ha reconegut que hi ha un tercer ERO en marxa, però assegura que “afecta a tot el grup, i si es mira a Catalunya el servei més tocat és efectivament l'antiga seu a Vilafranca”. Quan es va crear BMN es va decidir que els serveis es repartirien entre les diferents seus de les caixes que formen part del nou banc. Així, per exemple, Sa Nostra de Mallorca, té a la seva central la seu dels serveis exteriors i Vilafranca del Penedès agrupava els serveis interns de l'entitat, la denominada backoffice. Caja Múrcia es va quedar els serveis centrals. Si la negociació de l'expedient no ho evita, la dependència de Vilafranca es tancarà, i desapareixerà el darrer vestigi de l'antiga Caixa Penedès a Catalunya.

El cert és que les més de 460 oficines de Caixa Penedès a Catalunya han estat comprades pel Banc Sabadell i tot fa pensar que durant un temps seguiran mantenint el nom i el logotip, tot i estar integrades a la nova entitat, asseguren des de BMN. El que quedarà en mans de BMN serà la gestió d'un actiu d'un miler de milions d'euros en crèdits que no s'ha traspassat al banc vallesà. No obstant, BMN no tindrà cap presència a Catalunya. Molt diferent de l'inici de fusió entre caixes quan Penedès va ser la segona en importància del grup darrere de Caja Múrcia.

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: #000000; widows: 0; orphans: 0 } P.western { font-family: “Times New Roman”, serif; font-size: 12pt; so-language: ca-ES } P.cjk { font-family: “DejaVu Sans”; font-size: 12pt; so-language: zh-CN } P.ctl { font-family: “FreeSans”; font-size: 12pt; so-language: hi-IN }

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats