Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els sindicats convoquen vagues i mobilitzacions el 23 de maig per desbloquejar la negociació de convenis

UGT i CCOO anuncien vagues i mobilitzacions durant el mes de maig.

Tomeu Ferrer

Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors han decidit convocar una jornada de mobilització a Catalunya el 23 proper de juny per desbloquejar els convenis col·lectius. L’objectiu és aturar l’ofensiva de la patronal que, segons els líders sindicals, pretén una desregulació massiva de les condicions salarials i laborals.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya, ha quantificat en 150 convenis d’àmbit de català o menor i fins a 250 convenis d’àmbit general que afecten a grups de treballadors amb molta presència a Catalunya.

Per al 23 de maig sectors amb especial incidència laboral han convocat vaga: el conveni siderometal·lúric de Catalunya, el de neteja d’edificis i el del lleure educatiu. Aquesta aturada coincidirà amb accions d’àmbit sectorial i d’empresa que s’aniran decidint. “La forma com es realitzin les actuacions es decidirà sectorialment i en reunions unitàries”, ha indicat Gallego. La jornada no es limitarà a accions laborals. Els sindicats convocaran el mateix dia una manifestació per mostrar la repulsa dels ciutadans a la pèrdua de drets que la falta de convenis col·lectius pot suposar.

Abans del 23 de maig, el 16 del mateix mes, els sindicats han convocat una assemblea de delegats a Barcelona, que ha de fixar els detalls de la jornada d’acció decidida per les direccions.

De fet, si el 7 de juliol no ha canviat la situació de tancament de les patronals en relació amb la renovació dels convenis col·lectius, “uns 800.000 treballadors catalans veuran com les seves condicions de treball i de salari decauen de forma dràstica: passaran a cobrar el Salari Mínim Interprofessional i hauran de fer 40 hores. La resta s’hauria de negociar des de zero”, assegura Gallego.

Per la seva banda, Josep Maria Àlvarez, secretari general d’UGT ha remarcat que “la reforma laboral aprovada pel PP i CiU és la culpable de l’atur generalitzat i de la desregulació de contractes. També facilita que si no es negocien els convenis decauen les condicions laborals”. En aquest sentit, ha expresat que “hem intentat negociar un mecanisme que eviti la situació de tensió que ara es produeix. Hem ofert a Foment del Treball una solució que fes que aquells convenis on no hi hagués acord es poguessin tractar a través d’un arbitratge”.

La posició de les patronals sectorials fins ara és evitar la negociació “perquè confien en que quedi tot sense normes i s’obri la porta a una rebaixa brutal de salaris i condicions o es vagi a una individualització de les relacions laborals”.

Però aquesta posició no serà tan fàcil perquè els sindicats majoritaris han decidit que si finalment el 7 de juliol no hi ha convenis s’obrirà un procés de judicialització que pot col·lapsar, encara més, els jutjats.

Els sindicalistes han indicat que la situació de bloqueig també afecta a les persones sense feina. “La pèrdua de drets laborals afectarà, si no ho evitem, aquells que retornin a la feina quan canviï la situació de crisi”. Per tant, reclamen la solidaritat de la població, assalariada i en atur.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats