eldiario.es

Menú

CATALUNYA

L’efecte estacional i la desconfiança redueixen en 7.000 persones l’atur a Catalunya

El principat suma actualment 656.997 persones que busquen feina i estan inscrites a les oficines públiques

En un any el nombre dels desocupats catalans ha crescut en 21.274 persones

El decreixement es deu a l'efecte de Setmana Santa i a la desconfiança de molts aturats en els serveis d'ocupació

- PUBLICIDAD -

L’atur registrat a les oficines del Servei d’Ocupació a Catalunya (SOC) va baixar el passat abril en 7.055 persones a Catalunya, cosa que situa la xifra total en 656.996. La reducció es deu a l’efecte estacional i al desànim dels demandants de feina. La davallada segueix la tònica marcada a nivell espanyol, on s'han reduït en 46.050 les persones que busquen feina, fet que provoca que aquest indicador baixi dels 5 milions, concretament a 4.989.193, segons el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

A Balears l’atur també va disminuir amb força per l’efecte turístic. Ho va fer en 6.535 treballadors i treballadores. Per contra, al País Valencià, ni el turisme va servir per reduir la quantitat de persones que busquen feina: l’augment va ser el mes passat de 1.672 aturats més.

Si es compara la xifra d’aturats a Catalunya respecte a la que hi havia fa un any, l’augment és de 21.274 persones, un 3,35% més, assegura el SOC.

A nivell estatal, i per sectors, l'atur va baixar a l'abril en tots els àmbits, menys en el col·lectiu sense ocupació anterior, on va augmentar en 3.790 desocupats (+1%). La construcció es va anotar 18.699 aturats menys (-2,4%), mentre que els serveis van restar 18.407 aturats a les llistes de l'antic Inem (-0,6%). Per la seva banda, la desocupació es va reduir en l'agricultura a 8.030 aturats (-3,7%), i en la indústria va baixar en 4.704 persones (-0,85%).

Cal dir que l’abril és tradicionalment un mes en què disminueix la desocupació registrada. Tot i això, els anys 2008 i 2009 sí que va pujar l’atur aquest mes.

El descens ja l'auguraven diversos experts, que afirmaven que l'efecte setmana santa -a finals de març- encara s'allargaria en les contractacions que es comptabilitzen l’abril. Un segon argument, més negatiu, considera que la falta de confiança en trobar feina per la via dels serveis oficials de col·locació està fent que molts treballadors, un cop acabada la percepció de les ajudes contributives i les no contributives, deixin de renovar la seva sol·licitud de feina.

En el desànim dels aturats alhora de seguir vinculats amb l’agència oficial hi pesa també, segons fonts sindicals, la molt baixa efectivitat del SOC a Catalunya en trobar feina als peticionaris. Els darrers mesos la plantilla de treballadors del SOC destinats a Catalunya a la formació i orientació als aturats ha baixat en 237 persones. Una part han estat acomiadats per la Generalitat i una altra ho ha estat a causa de la supressió pel govern del PP d’una línia de finançament del servei.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha