Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Espadaler assegura que no hi ha proves d'abús policial en el cas de Benítez

D'esquerra a dreta, Manel Prat, Ramon Espadaler i Josep Lluís Trapero.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dimecres que no apartarà del cos de policia els agents implicats en la mort del veí del Raval Juan Andrés Benítez, perquè considera que no poden concloure que hi hagués “extralimitació” o “mala praxi” en la seva actuació. Espadaler ha respost d'aquesta manera a l'informe de la Policia Nacional requerit pel jutge que investiga el cas, en el qual s'afirma que Benítez va repre cinc cops de puny al crani per part d'un agent: “No queden demostrats”, ha dit. Aquesta seria la “línia vermella”, segons Espadaler, que els obligaria a obrir un expedient als agents. No en va la causa de la mort de Benítez, segons l'autòpsia, va ser una aturada cardíaca provocada per múltiples contusions “craniofacials”.

Espadaler ha comparegut davant la premsa juntament amb Manel Prat, director general dels Mossos d'Esquadra, i Josep Lluís Trapero, comissari en cap del cos de policia, per valorar el cas i sortir al pas de l'informe de la Policia Nacional. En base a les seves investigacions internes, Espadaler considera que en els vídeos només queda provat que els agents van colpejar “el tronc superior” de Juan Andrés, fet que no consideren un abús, atenent el context de resistència que oferia la víctima.

“Sabem que molts ciutadans no entendran per què no hem apartat els agents després del visionat de les imatges, però en un Estat de dret hi ha pressumpció d'innocència, i no hi ha proves que s'hagi travessat la línea vermella”, ha conclòs Espadaler. Cal afegir que tant les investigacions internes dels Mossos d'Esquadra com les del CNP estan elaborades a partir del visionat de les mateixes imatges, les que estan en mans del jutge. Per això Interior a reptat la Policia Nacional a demostrar les seves afirmacions sobre els cops.

De les conclusions de la Policia Nacional, Interior també ha qüestionat que la víctima estigués immobilitzada quan va rebre els cops. Trapero ha apuntat que en un instant de les imatges es veu com Benítez agafa la camisa d'un agent, una gest incompatible, segons ell, amb una immobilització.

Per la seva banda, Manel Prat ha admès que, vint-i-cinc dies després dels fets -ocorreguts al carrer de l'Aurora del barri del Raval-, i tot i la investigació oberta per Interior, no s'ha interrogat encara els agents implicats. Segons el director general dels Mossos, ho fan per no interferir en la investigació judicial. “Se'ns podria acusar d'estar dirigint la seva defensa”, assegura.

La mort de Juan Andrés Benítez

Aquest veí del Raval va morir el 6 d'octubre passat a l'Hospital Clínic, a on el van traslladar inconscient després de ser reduït per diversos agents dels Mossos d'Esquadra, que el van immobilitzar a terra i el van apallissat amb cops de puny i de genoll, tal com revelen els vídeos enregistrats per testimonis. Segons l'autòpsia, Benítez va morir a causa de múltiples contusions “cràneo-facials”, que li van provocar una parada cardíaca.

Les versions dels Mossos d'Esquadra xoquen amb les dels veïns. La policia mantenia que va reduïr Benítez perquè aquest es mostrava agressiu i violent. Però els testimonis, alguns dels quals ja han declarat davant el jutge, sostenen que la víctima només es va negar a entregar la documentació a la policia quan li van demanar, i que sí que va mostrar resistència quan llavors els agents van mirar d'immobilitzar-lo.

El fet que hagi transcorregut gairebé un mes sense que les institucions hagin pres cap decisió en ferm respecte al cas de Benítez ha sublevat alguns veïns del Raval, que ja fa temps que denuncien excessos policials al seu barri. Ahir van dur la protesta al consell de barri, per criticar el silenci de la regidora Mercè Homs (CiU).

Etiquetas
stats