Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Hisenda catalana perd dues directores en una setmana després de la renúncia d'una testimoni del cas ITV

Edifici T de l'Agencia Tributaria de Catalunya a la Zona Franca

Oriol Solé Altimira

La Hisenda catalana arrenca sense direcció el curs polític on ha d'esdevenir una 'estructura d'Estat' clau pel Govern. La Generalitat havia designat el passat dia 12 de setembre Olga Tomàs com a nova directora de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), però aquest dilluns Tomàs ha comunicat la seva renúncia després de constatar que “no hi ha el consens necessari” perquè assumeixi el càrrec. La CUP havia qüestionat la setmana passada el nomenament de Tomàs per la seva presència en el cas de les ITV en qualitat de testimoni i la seva vinculació amb Oriol Pujol Ferrusola –amb qui va coincidir al departament d'Indústria–, el principal càrrec polític implicat en la trama .

En set dies, l'ATC ha perdut a dues directores. I és que Tomàs era la substituta de Teresa Ribas, que va optar per abandonar la Generalitat per treballar a l'institut d'Hisenda de Barcelona (encara que Tomàs encara no havia estat nomenada formalment ja que hagués substituït Ribas a partir de l'1 d'octubre).

La renúncia de Tomàs, que havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en l'administració catalana especialment sota els governs de Convergència, suposa un revés pel Govern, i en concret per la secretaria d'Hisenda, que comanda Lluís Salvadó (ERC). Tomàs va ser designada pel seu coneixement de l'ATC, on ocupava el càrrec de coordinadora territorial d'oficines de gestió tributària i dirigia el seu desplegament a diversos municipis catalans. La conselleria d'Economia ha anunciat que Tomàs seguirà en aquest càrrec.

La setmana passada, després de proposar Tomàs per dirigir la Hisenda catalana, Salvadó va acudir al Parlament per explicar el desplegament territorial de l'ATC, que l'any que ve ha de substituir els Registradors de la Propietat i l'Agència Tributària estatal en el cobrament de deutes de particulars i en la recaptació dels impostos de successions i d'actes jurídics documentats. Els plans d'expansió es mantenen, però fins a final de mes no tindran ningú que els dirigeixi.

Precisament en la compareixença de Salvadó per explicar els plans de futur de l'ATC, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, va demanar al secretari d'Hisenda que la designació de la direcció de l'ATC fora “transparent” i “pública”, i fins i tot va reclamar un “concurs públic” per evitar episodis del passat com l'elecció de la direcció de l'Oficina Antifrau.

A preguntes d'aquest diari, una portaveu de la conselleria d'Economia ha indicat que encara està per decidir si el nomenament per part del Govern de la nova persona per dirigir l'ATC es farà mitjançant una promoció interna o un concurs. El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat que la Conselleria d'Economia buscarà una relleu “ràpid i de consens” d'Olga Tomàs.

La CUP, en contra del nomenament

Les suspicàcies de la CUP provenen de la relació de Tomàs amb el cas ITV, que investiga Oriol Pujol Ferrusola i diversos empresaris pel suposat tripijoc de les adjudicacions d'estacions de control de vehicles. Tomàs és un dels testimonis del sumari del cas. Va acudir a declarar en 2013 com a testimoni a petició de la Fiscalia. Fonts judicials consultades han indicat que el testimoni de Tomàs, igual que el dels altres testimonis que s'han proposat en el cas, “és rellevant sempre”.

La CUP ha denunciat que Tomàs va treballar colze a colze amb els dos càrrecs polítics investigats pel cas, Oriol Pujol i Josep Tous quan “es va construir la trama”. En concret, l'any 2000, com a directora de serveis del departament de Treball i Indústria, quan Pujol i Tous eren secretari i director general de la conselleria, respectivament. “Fonts internes asseguren que Olga Tomàs va seguir treballant sempre per Oriol Pujol fins i tot quan aquest ja no era al departament”, ha assegurat la CUP.

Tomàs ha desenvolupat la major part de la seva carrera a la Generalitat. El càrrec que més vegades ha ocupat és el de directora de serveis als departaments de Treball i Indústria (2000-2003) Comerç, Turisme i Consum (2003-2005), Empresa i Ocupació (2011-2012), i Economia i Coneixement ( 21.013-2015). El 2015 va ser directora general de Patrimoni.

L'ATC afronta el repte de liderar una fase d'expansió que l'ha de portar a augmentar el seu nombre de seus de 4 a 19, a assumir de manera directa les competències pròpies en matèria de recaptació executiva o bé la gestió de la totalitat dels impostos cedits , el que hauria de permetre a la Hisenda catalana recaptar directament 2.306 milions d'euros enfront dels 1.242 actuals. Aquest suma, però, és petita en comparació amb els impostos que recapta l'Agència Tributària estatal –IRPF, IVA i Societats– i que després Hisenda transfereix a la Generalitat, que suposen la major part dels ingressos de la Generalitat.

El Govern també preveu que l'ATC passi dels 350 als 800 treballadors a finals del 2017, una ampliació de plantilla amb la que pressiona la CUP perquè els anticapitalistes avalin els comptes pel pròxim any i no li tornin a tombar els pressupostos.

Etiquetas
stats