Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA i la CUP veuen amb bons ulls el discurs més social de Junqueras però no el Govern de concentració

Junqueras pide una reunión a Mas para abordar sus planes soberanistas

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El full de ruta que va plantejar Oriol Junqueras el passat dimarts ha incomodat Convergència, que veu en el seu rebuig a la candidatura conjunta un excessiu afany de protagonisme del líder d'ERC. Alguns quadres de CDC ho consideren un gest d'electoralisme que, si no es supera, podria fer trontollar el procés sobiranista. No obstant això, partits com ICV-EUiA i la CUP celebren en part el discurs de Junqueras perquè torna a posar sobre la taula qüestions com l'eix esquerra-dreta o la lluita contra la corrupció, cosa que Mas va obviar en el seu pla cap a la independència de catalunya.

Així doncs, ICV-EUiA i la CUP veuen amb bons ulls el plantejament d'ERC que les forces sobiranistes mantinguin a les eventuals eleccions anticipades amb candidatures separades. Discrepen però de Junqueras amb el Govern de concentració immediatament posterior als comicis. Ni ICV-EUiA ni la CUP governaran de la mà de CiU.

El coordinador d'ICV Joan Herrera va constatar ahir algunes “coincidències” de la seva formació amb el discurs de Junqueras, com la lluita contra la corrupció o la pluralitat del dret a decidir, però va rebutjar per complet la possibilitat que ICV formi part d'un Executiu de concentració al costat d'una CiU “antisocial” que representa la “troica” a Catalunya.

Herrera va criticar en roda de premsa que Mas i Junqueras “es disputin” el lideratge de la independència i el “qui va més ràpid” i, en aquest sentit, va alertar sobre les presses d'ambdós dirigents en el procés sobiranista quan es tracta, ha dit, d'una “carrera de fons, en la qual participi molta gent, per poder arribar lluny” amb la celebració d'una consulta vinculant.

Davant els fulls de ruta que traçats pel president i el líder d'ERC, Herrera va argumentar que, malgrat les coincidències amb Junqueres, l'escenari ideal dels ecosocialistes seria evitar les eleccions plebiscitàries com a “drecera” o “substitut” d'un referèndum vinculant, i confiar que la “descomposició” del bipartidisme a nivell estatal aplani el camí per a la seva convocatòria.

També reaci a la llista unitària que proposa Mas, el diputat de la CUP Quim Arrufat va coincidir amb ERC en què les llistes separades, amb algun tipus de paraigües en comú reivindicant la independència, garantirien la “pluralitat” perquè, segons va dir davant d'un grup de periodistes a l'entrada del Parlament, “és comprensible” que hi hagi independentistes que no volen votar els que han aplicat “polítiques neoliberals”, va afegir en al·lusió a Mas.

També va coincidir amb ERC que els propers comicis haurien de ser, alhora, un plebiscit per la independència i unes eleccions constituents de l'eventual nou Estat, en cas de victòria d'aquesta opció.

En canvi, el diputat de la CUP va qüestionar que, després d'aquestes eleccions, hi hagi d'haver un “govern d'unitat nacional” que proposa Junqueras perquè no concreta quin tipus de polítiques es farien, i va lamentar que el republicà no abordés a fons la gestió internacional del procés independentista, un assumpte en el qual sí va aprofundir Artur Mas.

Mas: “Cal conjurar-se per ser eficaços”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va deixar entreveure ahir la seva voluntat de cedir en certa manera a algunes de les propostes d'Oriol Junqueras, i de fet està previst que es reuneixin en les pròximes hores, a petició del propi Junqueras. Malgrat el rebuig que va generar la conferència del líder d'ERC entre els dirigents de CDC, Mas va fer unes declaracions ahir en què s'intuïa la intenció de buscar l'acord. Sense esmentar explícitament al president d'ERC, Oriol Junqueras, Mas es va referir a la situació del procés sobiranista en el discurs previ a la presentació de la publicació 'Història de la Humanitat i la Llibertat', de Sàpiens Publicacions.

Mas va aprofitar per apel·lar a la “generositat” davant d'un procés sobiranista com el català que “gairebé no té precedents”. “Si pretenem resoldre els reptes d'aconseguir la llibertat amb instruments polítics tradicionals no ho aconseguirem, si entenem que s'ha de fer front a una situació nova amb una actitud nova i instruments nous, ens en sortirem”, va recalcar. El president va afegir que, en aquests moments, cal “conjurar-se per ser eficaços”, el que, al seu parer, passa per fixar bé l'objectiu i la fórmula que permeti aconseguir-ho.

Etiquetas
stats